Kalium en Bananen

In een vorige email werd al aangegeven hoeveel verwarring in de wereld rondzwerft. Dat is niet minder als het gaat over mineralen. Hoe dikwijls ik al de opmerking kreeg dat teveel fruit “teveel kalium in het lichaam brengt”. Ik dacht nochtans dat dat de indicator van gezonde voeding was? 
Kan kalium wel eens teveel zijn? 
Misschien ligt het wel aan onszelf, maar in onze brochure “Fruit in de voeding” worden maar liefst vijf pagina’s gewijd aan banaan – en het zijn overwegend bedenkingen bij het eten van bananen. 
Die pagina’s blijven ons achtervolgen en mensen blijven het lezen als “bananen zijn slecht en kunnen beter vermeden worden”. Dat heb ik dus al tientallen keren in zijn juiste context moeten plaatsen, en dat is : 
* Bananen zijn niet het “beste fruit” van de wereld. Als je het beste wil, kies dan voor sappig, zoet, vers en rijp fruit. 
* Bananen worden vaak te onrijp gegeten en bevatten in die conditie nog teveel zetmeel. Laat ze goed rijpen, of “narijpen” zoals in de brochure beschreven, en het grootste bezwaar is van de baan. (PS. Wist je dat er mensen zijn die om de goedheid van bananen te bewijzen maanden enkel bananen gegeten hebben? Tussen haakjes, dertig rijpe bananen per dag!)
* Bananen worden dikwijls slecht gecombineerd. Sinds de opkomst gan de smoothies zijn veel mensen bananen – die toch altijd nog een redelijk hoog zetmeelgehalte bevatten – gaan combineren met zuur fruit. De praktijk heeft geleerd dat dit de spijsvertering niet ten goede komt. De smaak kan raak zijn, maar combinaties moeten zoveel mogelijk binnen de acceptabele grenzen van een goede spijsvertering worden gebracht. 
* Maar voor de rest moet ook gezegd worden dat een – rijpe – banaan een betere keuze is als vieruurtje of om de opkomende honger te breken, in afwachting va&n de volgende maaltijd, dan een suikerwafel of een boterham… en dat bananenijs, gemaakt van ingevroren rijpe bananen een veel betere keuze is dan commercieel ijs. 
Ik hoop dat hiermee de discussie over bananen kan gesloten worden. Als bananen goed rijp zijn, of nagerijpt worden, en goed gecombineerd worden, zie ik liever dat kinderen (en volwassenen) een of meerdere bananen eten, als tussendoortje, maaltijd of als onderdeel van een maaltijd – dan zich vol te proppen met granen of industriële voedingsloge buikvullers. 

Maar wat moet ik met een opmerking als : “Als je teveel bananen eet, riskeer je een kalium-overdosis”?
Het is belangrijk om het verschil te maken tussen kunstmatige aanvullende kalium (K) en het van nature voorkomende kalium in fruit en groenten. De regel is dat een supplement niet meer dan 99 mg kalium mag bevatten. Maar drie bananen bevatten tot 1.000 mg natuurlijk kalium, dat geen negatieve symptomen veroorzaakt.
Het heeft geen zin om voor een “overdosis” aan kalium te vrezen, zelfs wanneer je een behoorlijk aantal bananen eet.
Onderzoek uitgevoerd bij wilde apen toonde aan dat ze meer dan 6500 milligram kalium per dag eten. Het zou je gemiddeld 20 bananen kosten om zoveel kalium te eten als zij. En als je gehoord hebt van “30 bananas a day”, dan mag je er zeker van zijn dat dit veel meer kalium bevat – zonder nadelen. 

De huidige ADH voor kalium moet minimaal 4500 mg krijgen. een dag. Minder dan 2% van de Amerikanen krijgt zelfs de aanbevolen minimale inname van 4.700 per dag.
Ik begrijp de angst voor kalium in bananen niet. In werkelijkheid komen bananen niet eens in de top 50 van voedsel met het hoogste gehalte aan kalium. Het idee dat bananen een van de rijkste bronnen van kalium zijn, moet afkomstig zijn uit een vreemd gerucht… Nog een gerucht dat gezonde voeding in een slecht daglicht wil zetten. 
Tussen haakjes… Heel de Gerson-therapie is er juist op gericht om het natriumgehalte (vooral toegevoegd natrium) te doen dalen – en kalium op zijn hoogste positie te brengen, om zo een unieke genezingssituatie te scheppen, waarin het lichaam zijn inwendige balans herstelt en zijn zelf genezende activiteiten hervat. Het advies is dus : niet minder kalium – maar méér. 
Bananen zijn heel populair bij rauw-eters, worden verwerkt in smoothies en honderden andere receptjes… maar nu lees ik dat ze niet gezond zijn… Hoe moet het dan ? 
Nieuwsbrief 47/2017

Bananen zijn Gezond * Gezondheid is Evenwicht

Beste Stefaan
ik heb een vraag mbt een stuk dat u schreef in de bundel over fruit.
Ik las hierin het stuk over bananen wat me verbaasde. Hierin schrijft u hoe banenen voor problemen kunnen zorgen.. slechte opname, stinkende ontlasting en hiervoor ook vaak aangeprezen als kuur voor afvallen. Ik vond dit erg interessant aangezien er in de rawfood community vaak veel bananen worden gegeten. Ik zou erg graag willen weten of u hiervan een bron heeft? 
waar komt deze informatie vandaan? Ik weet dat het hoofdstuk over bananen in de brochure over Fruit wat overgeaccentueerd is, vooral omdat er een aantal pagina’s aan gewijd zijn, en dat uitsluitend aan Bananen, want in feite kan men op dezelfde manier de voor en tegens van ieder voedingsmiddel in de verf zetten. 
Ik heb niets tegen bananen, integendeel. Als ze gegeten worden als ze goed rijp zijn, en rustig gegeten worden, goed gekauwd, en rekening houdend met de opmerkingen die in de brochure zijn gemaakt, kan er nog altijd iets van terecht komen. Maar als het op voeding aankomt, zijn bananen niet het beste fruit dat we kennen. Natuurlijk, als je moet kiezen tussen een rijpe banaan en een wafel bv, dan is banaan de beste keuze !Bedankt stefaan voor uw reactie!  Het was idd de fruit reader.
Maar ik denk niet dat het over geaccentueerd is. Waarschijnlijk heeft u dit elders vandaan of vanuit eigen ervaring? Voor mijzelf voelen bananen ook niet altijd even goed.. droog en plakkerig.. niet juisy zoals ander fruit. En ik weet dat the mucus less diet ook beschrijft dat ze mucus kunnen geven in de darm.
Als ik dit relateer aan Freelee the banana girl.. u zult haar vast kennen.. dan kan er iets van waarheid inzitten dat bananen ideale voeding zijn voor een afslankplan omdat de opname minder is..?
Ik vind het erg interessant en zou er graag meer over lezen.
Hoe denkt u zelf over een all raw fruit dieet? (met zachte bladgroen en kruiden)??
“Zijn bananen zo slecht?” Dat was een vraag die ik al meermaals kreeg.  In de Fruit-brochure zijn talrijke bladzijden gewijd aan bananen, met teksten van Albert Mosséri en veel andere.  We hebben zelfs een aparte brochure over Bananen gemaakt, met een tekst van Patrick Geryl, waarvan ik hier ook een stukje opneem. 
Is banaan slecht? Neen. Er zijn echter naar mijn gevoel betere fruitsoorten, maar als het erop aankomt om een commercieel ijs of een lolly te kiezen òf een banaan, dan is de keuze gemakkelijk gemaakt. De banaan is (theoretisch) waarschijnlijk de meest voedzaamste fruitsoort in de wereld !  Ze wordt musa sapientum genoemd. Vertaald betekend dit “fruit van de wijsheid”.  En er is een reden voor dit : vruchteneters zijn meer alert, vitaler en slimmer  dan gebruikers van andere voeding. Eigenlijk kan je dat zeggen van de meeste vruchten. Alle fruitsoorten zijn goed voor een optimaal zenuwstelsel !
De bananenplant wordt in de tropen, beschreven als de “paradijsboom”.   Er is altijd een reden voor waarom mensen zo overvloedig gebruik zijn gaan maken van dergelijke vruchten. 
Indien alle bedenkingen worden gemaakt op economisch vlak, het voorkomen van de nutritiënten, betrouwbaarheid, smaak, enz…, wint de banaan op elk vlak van ander voedsel.  Ware het niet dat bananen geremd worden in de rijping !!! Wat indien we uitsluitend een bananen-dieet nemen ?Sommige tropische mensen leven grotendeels op een bananendieet. Ze gebruiken ze als fruit, maar ook als groente. Zouden wij dan al  het nodige hebben?  Laten we dit overwegen.
De gemiddelde Europeaan eet ongeveer 2 tot 2.5 kg voedsel per dag.  Vergeten we dan nog even dat de gemiddelde Europeaan meer calorieën neemt dan nodig.
Van bananen nemen de mensen 70 % of meer van zijn geheel van de calorieën op – indien goed nagerijpt of gestoomd -.  Dit staat   in  contrast   met   eiwitvoedsel  waarvan  we slechts 30 % energie halen en bladgroente waarvan we geen energie krijgen. Stel dat we uitsluitend bananen eten en 2.380 calorieën nodig hebben per dag is, hoeveel bananen dan eten ?Laten we nog een andere overweging bestuderen die Patrick Geryl een aantal jaar geleden schreef : Zijn advies was : “Bananen liever gestoomd”
“Voor moeders, baby’s, kinderen… maar ook voor vaders en tot alle andere mensen richt Patrick Geryl zich met zijn raad. Een goede vertering is belangrijk voor borstvoeding gevende moeders, voor zogende babys, voor kinderen en volwassenen, dus…”
“Hilde kwam Wanda tegen tijdens de gezondheidsles van de vereniging van Natuurlijke Hygiëne te Schilde. Tijdens de pauze taterden ze er lustig op los.
‘Dat van die gestoomde bananen werkt fantastisch!  Eerst kon en wilde ik het niet geloven, maar na het geprobeerd te hebben, ben ik er enthousiast over geworden’, aldus Hilde. Wanda glimlachte bij zoveel enthousiasme en bevestigde: ‘De meeste bananen worden onrijp geplukt. Het zetmeel is dan onverteerbaar, zelfs nadat ze gerijpt zijn.  Je krijgt er gasvorming van en het belast je vertering. Je kunt er hoofdpijn van krijgen of zelfs griep of bronchitis.’
‘En de kleine zongerijpte banaantjes?’
‘Die zijn beter verteerbaar. Gezonde mensen kunnen ze verdragen, maar tegenwoordig zijn de mensen zo gedegenereerd dat ze deze banaantjes ook niet verteren. Het is beter deze ook te stomen of te bakken.’
‘Ik heb gelezen dat plantano’s (grote bananen) en gewone bananen in India, Afrika en Zuid-Amerika gestoomd of gebakken worden.’
‘Klopt. Zij bevatten veel zetmeel, evenals de gewone bananen trouwens. Daarom vormen gestoomde bananen een ideale voeding voor sportmensen, volwassenen, kinderen en zieken die terug dikker willen worden. Zij vervangen op perfecte wijze granen en brood. Voor de kinderen vormen zij het ideale vervangmiddel voor snoep, chocolade, wafels en andere snoep.  Gestoomde bananen geven aan kinderen de noodzakelijke vruchtensuikers, die op gemakkelijke wijze kunnen geassimileerd worden. Alle kinderen houden van gestoomde bananen en prefereren deze op verse.  Bovendien zijn ze dol op bananenijs. In het boek ‘Vitaal door het leven’ staan verschillende recepten met gestoomde bananen.  Om van te watertanden !  ‘Ja ik weet het.  Mijn kinderen zijn er dol op.  En dan te weten dat ik ze vroeger zo’n slechte combinaties gaf! Niet te verwonderen dat ze zoveel infecties kregen!’.
Wanda keek Hilde diep in de ogen en vroeg toen: ‘Gaf je hen dan ook geprakte banaan vermengd met sinaasappelsap, zoals zoveel moeders doen?’
‘Spijtig genoeg wél! Nu weet ik dat dit één van de slechtste combinaties is. Maar toen wist ik het niet. Ze aten het wel op, terwijl ze achteraf wreven over hun buikje van de krampjes die deze combinatie veroorzaakte.  ’s Nachts moesten ze frequent urineren en ’s morgens hadden ze niet veel honger.  De volgende dag hadden ze een volumineuze ontlasting.’
‘Wat je zegt is waar. Bij wijze van experiment heb ik in de loop van een dag tien verse bananen gegeten. Wat heb ik me dat beklaagd achteraf!  Mijn buik zette op van de gassen, ’s nachts moest ik verschillende malen opstaan om te plassen en de volgende ochtend was ik geradbraakt: een zwaar hoofd, mijn neus geïrriteerd, een slechte smaak in mijn mond en geen zin om te eten. Nu weet ik natuurlijk dat dat door het zetmeel komt dat in bananen aanwezig is. In andere vruchten komt dit niet voor.  Zetmeel komt nog voor in aardappels en granen. Deze eten we echter nadat ze gekookt of gebakken zijn. Het zetmeel is dan beter verteerbaar geworden. Hetzelfde geldt voor bananen. Daar kan geen twijfel over bestaan.’In het boek ‘Een jaar bij de gorilla’s van dokter George Schaller heb ik gelezen dat gorilla’s geen bananen eten en dat ze ze zelfs weigeren als ze aangeboden worden,’ kwam Hilde Wanda ter hulp.’Ziedaar! Gorilla’s hebben hun instincten nog niet verloren zoals wij. Zij staan onder de levende wezens heel dicht bij ons. Als zij verse bananen weigeren is daar vast een goede reden voor!’Er is in voeding een goed, beter en best. Dat je op bananen kunt overleven, is bewezen. Er zijn mensen die het experiment hebben gedaan : “30 bananen per dag”… en andere. Maar wat opvalt is het eten van bananen om te verslanken! Werkt het? Ja, dat doet het. Het hoge kaliumgehalte, maar ook de moeilijke transformatie van het zetmeel, met een volumineuze stoelgang, ruimt de stagnatie in de darm op… Het is een prettig neveneffect!
Trouwens, als je door het eten van bananenijs, het eten van commercieel ijs hunt vervangen… heb je al veel goed gedaan ! Dus maak ik graag de volgende conclusie: bananen zijn gezond, maar nog niet het gezondst. 

Gezondheid is niets anders dan goede omstandigheden scheppen waarin het leven maximaal gedijt. 

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.