Slapeloosheid

Ik lijd reeds meer dan 20 jaar aan slapeloosheid, maar dan wel in die mate dat geen enkel middel uit de klassieke of alternatieve geneeskunde helpt.  Tot voor een drietal jaar wisselden periodes van betrekkelijke verbetering en crisisperiodes zonder aanwijsbare reden elkaar af.  Maar sindsdien echter leef ik bijna permanent in een crisiperiode. Praktisch komt het hier op neer dat ik met al de medicatie die ik nam, op een ganse nacht soms maar 1 tot maximum 4 uur slaap.  Ik sta dan meerdere malen op, verward, suf en doodmoe, en zit dan wanhopig te wenen. Ik volg nu reeds 2 jaar psychotherapie bij een psychologe en 2 jaar relaxatie en ontspanning bij een plaatselijke kinesist. Ik word volgepropt met vitaminen, anti-depressiva en kalmeer- en slaapmiddelen. Ik heb het gevoel dat ik voor een muur sta; dat niemand mij nog kan helpen.  Ze zeggen dat ik depressief ben en behandelen mij daarvoor; maar ik ben depressief omdat ik niet kan slapen. Dat is de oorzaak van mijn depressiviteit ! Ik heb kruidendokters, homeopaten en ook astrologen afgelopen… dit alles zonder resultaat. 10 weken geleden was ik in een ziekenhuis voor een hysterectomie.  Daar was ook een slaaplabo.  Drie weken geleden stapte ik daarop toe met een hart vol verwachtingen. Het resultaat: ik kwam niet in aanmerking voor het onderzoek omdat, via lijsten die ik moest invullen in een propvolle wachtzaal, de verantwoordelijke dokter vond dat de oorzaak van mijn slapeloosheid (waarschijnlijk) niet voortkwam uit lichamelijke klachten, maar enkel uit ernstige tot heel ernstige psychische redenen ! Het is wel zo dat ik een heel druk en stresserend leven heb (eigen zaak – groot gezin…) en weinig vrije tijd.  Ik ken ook veel mensenleed.  Maar zo zijn er toch nog mensen ? Ik ben bereid medicatie te nemen, hetzij uit de klassieke hetzij uit de alternatieve geneeskunde, maar hetgeen ik nu reeds jaren neem helpt niet ! Ik sta open voor andere vormen van geneeswijzen (mits dan wel een duidelijke uitleg hieromtrent).

Beste, U richt zich tot Natur-El, en Natuur & Gezondheid, waarvan u weet dat het advies enkel niet-medisch is en kan zijn. Heel onze visie is gekleurd door een globale kijk op omstandigheden en oorzaken. We hanteren daarbij de principes van de natuur en wensen hiervan zo weinig mogelijk af te wijken. Het is mogelijk dat uw emotioneel-psychisch leven niet in orde is, maar onze ervaring leert dat precies de lichamelijke ondergrond de basis is waarop de klacht zich kan handhaven of uitbreiden. 

Zo huldigen wij bv. het principe dat slapeloosheid één manier is van het zieke lichaam met zijn verzwakte zenuwstelsel om zich te uiten. Cfr. Dr. Tilden. Een andere indicatie is, dat iedere vorm van intoxicatie in de eerste plaats het zenuwstelsel treft en kan uitmonden in slapeloosheid.  Wat is dan de oplossing voor uw probleem ? De natuur maakt het u niet makkelijk. Het is de lange, moeilijke weg van de lichaamsreiniging, begeleid door de voedingscorrectie, waarbij gestreefd wordt naar het terugdringen van de exogene en endogene intoxicatie. Dit houdt verband met de voedingskeuze, de voedselcombinatie, de spijsvertering, uw levenswijze en uw geestelijke houding. 

In de  wereld van de kruiden kunt u hulp vinden, maar deze hulp zal tekortschieten als er niet aan de oorzaak wordt gewerkt.  Dankzij juiste voedingsaanvulling, het herstel van het zuur-basen-evenwicht, een sap-en/of vastenkuur, juiste voedselkombinaties, en zo nodig een serie darmspoelingen; en anderzijds ontspanning, relaxatie naar de diepste zin van het woord – is beterschap wellicht ook voor u weggelegd. 

Wat is trouwens relaxatie ? Is het niet véél méér dan een techniek ? Het is die innerlijke houding van rust, kalmte, waarbij je alles over je heen kan laten gaan. Zelfs al kunt u niet slapen, probeer toch minstens te ‘rusten’. En behalve dit alles raad ik aan om te trainen in positief denken en visualisatie. Zeker, de slaap heeft ook op dat domein iets te zeggen ! Dat lange slechte-slaap-patroon is een ‘gewoonte’ geworden en die gewoonte doorbreken zal net zo goed beroep doen op het idee dat u nu hebt over uw slaap. Zolang u dat slecht-slapen ziet als de realiteit die u blijkbaar niet weet te overstijgen, zult u elke avond bewijzen dat het waar is, en wordt het dag na dag sterker. Ik wens u veel succes; moed en durf om uw voeding en levenswijze in vraag te stellen en de nodige conclusies te nemen. 

Wanneer u regelmatig deze blog en onze publicaties leest (waaronder ook een nummer over Slapen), dan mag u er zeker van zijn dat iedere regel die hier staat geschreven voor u is bedoeld. Maar ook voor al diegenen die lijden aan reuma, diabetes, hart-en vaatziekten, zwaarlijvigheid, slijmvorming e.v.a.

Negatieve gevoelens, schokkende feiten, onprettige gebeurtenissen of algemeen emotioneel onevenwicht, vertalen zich in slechte slaap. Goed slapen vraagt een goede, gezonde, dus positieve basis, van waaruit de slaap zich kan uitbreiden. Slapen is los-laten. Alles wat je probeert vast te houden houdt je wakker.  Ga niet slapen met de gedachte dat het toch niet zal lukken, omdat het al zo dikwijls mislukt is (omdat je toen ook dacht dat het niet kon). Iedereen kan slapen, behalve personen met zeer ernstige zenuwafwijkingen, maar dit zijn uitzonderingen. Ook de behoefte aan slaap is voor iedereen verschillend. Slaap is de normale, natuurlijke reactie op vermoeidheid. 

Langdurig bevestigde en geoefende slechte-slaap-patronen moeten door positieve gedachten worden bijgesteld.  Vertel het aan jezelf : “Iedere dag gaat het beter en beter; ook op het vlak van je slaap”.

In onze eerste Natuur & Gezondheid openen we de wereld van de vitamines en wees er zeker van dat daarin tal van trajecten zijn, die kunnen uitweg bieden voor slapeloosheid. In het nummer daarna zal het gaan over de mineralen, en ook daar liggen mogelijk andere of aanvullende antwoorden voor het probleem van de slaap.

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder