Geen paniek

“Mensen waren in paniek over het coronavirus! Toiletpapier en water verdwenen uit de schappen van de supermarkt en hand-desinfecterende middelen waren in geen tijd uitverkocht! Gezichtsmaskers werden aan de lopende band besteld, en toen die op waren, kochten mensen in plaats daarvan luiers en wikkelden ze om hun gezicht. Voorkom dat je geïnfecteerd raakt!, dat was de eenvoudige oplossing voor de ‘pandemie’. Bioscopen en scholen sloten in het hele land en winkelcentra zagen eruit als spooksteden! Zoveel mensen hebben mijn mening gevraagd over het coronavirus, dus besloot ik een aantal van mijn gedachten te delen.

Laten we eerst de olifant in de porseleinwinkel aanspreken, de media! Ze maakten iedereen bang! Dit verklaart waarom er zo’n tekort was aan “toiletpapier”. Je zou van minder “durchfal” krijgen! Maar dat is de taak van de media, om je bang te maken. Ze weten dat kommer en kwel hogere ratings oplevert, wat meer geld betekent van hun sponsors. Hoewel ze angsttactieken bleven gebruiken door alle toenemende coronavirusstatistieken te delen, waren er enkele statistieken die de media met opzet niet met u deelden.

Er werden geen cijfers vergeleken met andere doodsoorzaken.

Laten we eens kijken naar een paar andere statistieken van 2019:

  • 4,9 miljoen stierven door luchtverontreiniging (binnen / buiten.) Nochtans werd daarvoor de economie niet stilgelegd, werden scholen niet gesloten…
  • 2,56 miljoen stierven aan longontsteking…. Daar was toen geen corona-virus voor nodig. Of toch wel?
  • 1,1 miljoen stierven door passief roken.
  • 1,03 miljoen stierf aan onveilige seks.

[Bron: IHMCE, Global Burden of Disease] 

Na deze golf van Corona, over enkele maanden, zullen we de exacte prijs kennen, maar ik heb de indruk dat het veel minder zal zijn dan één van bovenstaande cijfers… “Door onze maatregelen!” Wel, als dat zo is, zal het scenario zich ieder jaar herhalen… en zullen we “mensenlevens redden”. Landen werden opgeroepen om “de strengst denkbare maatregelen te nemen”. Landen die dachten een andere koers te varen (om een collectieve immuniteit op te bouwen) (Nederland en Groot-Brittanië) werden op het matje geroepen en draaiden hun maatregelen bij.

Werden hierdoor mensenlevens gered? Wellicht wel, door hen van de druppel weg te houden die anders hun emmer deed overlopen…

De eerste en belangrijkste maatregel wordt ‘sociale afstand’ genoemd. Het is de minst leuke maatregel: sociaal contact beperken en een tijdje niet reizen, vooral als je gezondheid kwetsbaar is of als je mensen wilt beschermen met een kwetsbare gezondheid.

Dan zal het zeker helpen om je handen te wassen en extra voorzichtig te zijn om je gezicht niet aan te raken. Maar wat zagen we: dat handen wassen had ook een keerzijde (cfr een artikel dat ik in 1990 schreef: “Was je handen niet om zeep”)

Maar ondanks al deze maatregelen verspreidt het virus zich en velen van ons zullen het vangen. Het goede nieuws is dat de meeste gezonde mensen redelijk goed herstellen van de infectie. Wanneer ze door de ziekte bezocht worden, kan het ook een kans op detox-zijn. Maar om alle kansen aan uw kant te hebben, moet je:

  • Vermijd alcohol helemaal. Het is immunosuppressief.
  • Zorg voor voldoende rust en slaap.
  • Blijf het beste dieet eten dat je kunt! Het is niet voldoende om te voorkomen dat u de ziekte oploopt, maar het kan u helpen beter te herstellen.
  • Oefening, maar niet te veel. Een marathon lopen kan het immuunsysteem tijdelijk belasten. Wees voorzichtig dat u zich in het algemeen niet te veel uitput, m.a.w. houd je energieniveau hoog.
  • Val niet voor allerlei hypes of remedies die doen alsof ze deze infectie helpen genezen.
  • Als u ziek wordt, is het het beste om natuurlijke hygiënevoorschriften te volgen. Hier hebben ze het goed. Rust is wat je nodig hebt, vasten is waarschijnlijk een goed idee (volg je honger), en het ergste dat je kunt doen is je lichaam pushen (en andere mensen infecteren) door naar je werk te gaan of je dagelijkse leven voort te zetten.
  • Raak niet in paniek. Val niet voor angst en depressie. En vooral… controleer het nieuws voortdurend.

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder