Gezondheid is hoé je eet

fruit boekenAls het over voeding gaat, zijn er veel invalshoeken die iets zeggen over hoe die voeding onze gezondheid beïnvloedt. Er is het ‘wat’, hoeveel, wanneer, maar er is ook hoe. Zelfs in het hoe valt er nog heel wat te vertellen… Je kunt gehaast, gespannen, of juist relax, ontspannen eten, goed of slecht kauwen, teveel drinken tussendoor… Maar daar ga ik het niet over hebben. Wel over wat tegelijk op je bord ligt, wat je in één maaltijd eet, wat samen één maag-inhoud zal vormen. Dat is gekend als de “voedselcombinaties”. Het zou kunnen dat het daar weer een paar jaar stil rond was, maar het is en blijft een unieke primaire voorwaarde om wat je eet effectief te kunnen verwerken.

Gezondheid is… goed combineren
De gevolgen van verkeerde voedselcombinaties zien wij overal rondom ons. Haast iedereen bezondigt zich aan door de natuur ontoelaatbare combinaties. De gezondheidsgevolgen die dit met zich meebrengt, doen veel mensen naar andere middelen grijpen, omdat men voelt dat het verkeerd gaat. Onlustgevoelens, prikkelbaarheid, gevoelens van zwakte en onbehagen, veel eten om er weinig uit te halen, gebrek aan energie, pij- nen, slapeloosheid, reuma-opstoten… zijn er het gevolg van… Kijk maar even rondom jou… zijn de mensen in uw omgeving vitaal ? Beschikken ze over een schitterende levensenergie ? Indien niet, dan ligt dat niet aan te geringe calorieën die ze innemen, want ontegensprekelijk nemen ze er meer dan genoeg. Maar leiden deze calorieën tot energie ? Of zit hun lichaam met een probleem om deze mengeling te verteren? Het is duidelijk dat men niet alles zomaar kan combineren, zonder het lichaam te storen in zijn normale lichaamschemie.
Als je meer energie wil, dan moet je je voeding meer gaan scheiden… Dat wil zeggen dat je onverenigbare voeding nooit in één maaltijd neemt. Een voorbeeld ?
Men zegt ons “Fruit is gezond”, maar men vertelt ons nooit hoe en wanneer wij het moeten eten.
Fruit na een maaltijd, bv. als dessert is ongetwijfeld een bron van problemen. Een Italiaans spreekwoord zegt hierover : “het voedsel dat je niet hebt gegeten, baat je meer dan wat je wel hebt gegeten”.
Daarom onthoud : als je fruit wil eten, eet het liefst afzonderlijk, als een echte maaltijd, en alleen op een lege maag. Behalve dit voorbeeld van een slechte combinatie, nl fruit als dessert, geldt hetzelfde ook voor iedere vorm van zoete desserten nà een maaltijd. Eigenlijk zou een voeding genoeg moeten hebben aan zichzelf, zodat een dessert overbodig is. Maar wanneer men de juiste combinaties weet te hanteren zijn er uiteraard andere mogelijkheden. Gebruik je creativiteit op zoek naar gezonde voeding en meer energie.
De materie ‘Voedselcombinaties’ is een belangrijke materie en de effecten van slechte combinaties zijn zo belastend dat je zeker moet bestuderen wat je er kunt aan doen !
Slechte voedselcombinaties reiken verder dan een slechte spijsvertering ! Slechte voedselcombinaties hebben uiteraard in de eerste plaats te maken met de spijsvertering en treffen daarom in de eerste plaats de spijsverteringsorganen.
Klachten als : Gistingen, Rottingen, Opgeblazenheid, Oprispingen, Maagproblemen, Darmproblemen, Leverproblemen en Pancreasproblemen staan in relatie tot onze voeding en hebben een sterke band met de voedselkeuze evenals met de voedselcombinaties. Maar juist combineren kijkt verder naar de ziekten die dikwijls het gevolg zijn van bovenstaande klachten. Denk in elk geval aan : Alcoholproblemen, Diabetes , Allergieopstoten, Reumaopstoten, zenuwpijn, Zenuwzwakte, Geheugenproblemen, Spierziekten, Hart- en vaatziekten, Hoofdpijn, Migraine enz. enz. Daarom zijn de principes van de Juiste Voedselcombinaties in het belang van iedereen. Ze zijn niet bedoeld als exclusieve therapeutische tip voor mensen met verteringsproblemen maar voor iedereen die zijn voeding en energievoorziening wil optimaliseren. Juiste Voedselcombinaties staan in dienst van gezondheid en zijn gebaseerd op natuurlijke beginselen : het respecteren van de lichaamschemie ter voorkoming van diverse vormen van lichaamsvergiftiging.
Nog een tip : je kunt beter geen zuren met zetmeel eten. Wil je weten waarom ? Lees dan het boek : “Juiste Voedselcombinaties”.

Dit boek maakt deel uit van de Cursus Natuur & Gezondheid / Module D : Darm en Spijsvertering

“Veel mensen zullen nooit hun levensstijl verbeteren, want niets bevreest hen meer dan de angst om gezond te worden. Zo iemand denkt natuurlijk dat gezondheid té veeleisend en moeilijk is.”

“Het vermogen tot verandering is de kern en de definitie van opvoeding.”

“Je bent nooit te oud of te jong om te leren. Hoe meer je begrip toeneemt, hoe meer deuren van gelijkenissen en mogelijkheden voor je open gaan.” — Morris Krok

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder