Nog twee maanden

Tien jaar geleden las ik het boekje “nog twee maanden te leven”, over een kankerpatiënt die genas. Terwijl ik het boekje doorlas en de geschiedenis van zijn ziekte tot in detail beschreven zag, ging er me één vraag constant door het hoofd : “Hoe heeft hij het gedaan?”

Tenslotte was daar het bevrijdende antwoord – vers geperst groentesap – voornamelijk wortel, één week exclusief dat. Daarna plantaardige voeding, terwijl dagelijks sap de constante was. Hoe kon het ook anders? 

Was dat ook niet de geschiedenis van de ten dode opgegeven Dr. Walker, die daar zielig op zijn einde lag te wachten, en die door zijn collega’s werd aangemaand “om zijn zaken op orde te zetten”? Maar toen hij de sleutel van de genezing vond, overleefde hij allen die hem zijn doodvonnis hadden aangezegd. En wat was die sleutel? Sap. Drie jaar lang, dagelijks drie liter vers geperst sap. En dan de volgende zestig jaar, dagelijks één liter vers geperst sap. Die boodschap heeft hij na zijn genezing blijven doorgeven aan duizenden patiënten. Dr Walker wordt daarom gezien als de man die de saptherapie in leven heeft geroepen en die meer dan wie anders er de advokaat van was.

Sap maken… geen sinecure in die tijd… tijdrovend en moeilijk… Lees het maar hoe dat moest tussen 1920 en 1930. Dr. Walker begon met een omgebouwde vleesmolen, waarvan de pulp werd opgevangen en uitgeperst. Een heel verschil met onze tijd waarin  praktische apparatuur het sap maken vereenvoudigt. 

Ik kan me nu voorstellen, dat je je afvraagt hoe sap de genezing kan bewerkstelligen? Wat is er zo bijzonder aan het gebruik van sap? En waarom kan je niet hetzelfde resultaat (of zelfs beter) bekomen met het eten van de volledige groenten (of fruit)?

Laat me even proberen dat duidelijk te maken :

 1. Sap stelt je in staat om op een gemakkelijke manier een grote hoeveelheid groenten en fruit te gebruiken, een hoeveelheid die je normaal niet zou eten. 
 2. Daardoor krijgt je lichaam een krachtige stoot met levend water, met daarin genezende enzymen, vitamines, beschermende en opbouwende stoffen. 
 3. Wat meer is, is dat het voor het lichaam volledig normaal is om vloeibare voeding te gebruiken. Je begint zo als baby, en het zou veel mensen hun levenseinde vergemakkelijken. Trouwens, heel je stofwisseling is een vloeistoffenkringloop, die de voeding verdunt en verder oplost, zodat het door osmose via het darmvlies in de bloedstroom terecht komt. 
 4. Maar het meest noemenswaardig, is dat sap nauwelijks enige vertering behoeft. Daardoor belast sap slechts uiterst minimaal de spijsverteringsorganen. Sap is 100% vloeibare voeding, die klaar is voor opname. 
 5. Hoe waardevol voedingsvezels in sommige gevallen ook zijn, even hinderlijk kunnen ze zijn als er een darmprobleem is. Maar voedingsvezels zijn geen doel op zich, alleen een middel om je darm schoon te houden, massa om de peristaltische beweging te ondersteunen. En het is wellicht niet de bedoeling om alleen maar sap te gebruiken. Het overige deel van de voeding kan nog voldoende vezels aanleveren. 
 6. Rauwkost eten is voor sommige mensen moeilijk, maar je kunt rauwkost eten onder de vorm van vers geperst sap. Als iemand me vertelt dat hij/zij geen sap verdraagt, dan heb ik maar één mogelijkheid meer : vasten…
 7. Sappen moeten vers geperst zijn (maximum 36 uur). Alle voordelen van vers sap, zijn niet van toepassing op gebotteld sap… met hoeveel liefde en met hoe kwaliteitsvolle groenten of fruit ze ook mogen gemaakt zijn. 

Wat anders dan vers geperst sap, kan het lichaam voeden op cellulair niveau, met de minste belasting? Met een beetje verstand spaar je zo veel energie, zodat de genezing alle ruimte krijgt. Met wat anders zou je zo’n resultaat kunnen boeken ? 

Dit boekje is in gedrukte of digitale vorm te koop via Natur-El of Herbomont :

Twee maanden.jpg

Zuurstof onder de vorm van H2O2 is een all-round-remedie voor je huisapotheek :

Zuurstof 6

Bewaar H2O2 koel en donker. Zo verminder je de degradatiesnelheid. H2O2 hoort thuis in ieder huis… Meer toepassingen vind je in volgende mail.

7 gedachten aan “Nog twee maanden”

 1. Beste dokter Pür Natur,

  Ik zou een sapkuur willen opstarten, maar denk dat wat informatie en ondersteuning op zijn plaats is. Ik eet al gans mijn leven 62j lang bio, vers en zeer gezond. Geven jullie consultaties of advies ? En ook wat de beste fruit en groente-ontsappers zijn ? Ik zou het eerst op mezelf willen toepassen. Want een opkikker kan ik zeker gebruiken ! 🙂 Ik heb 2 heel zieke zusjes en wellicht kan deze info hen van groot nut zijn.
  Met hartelijke dank !

  Carolina

  1. Beste Carolina,
   Sap is één van de mogelijkheden om het systeem te laten rusten, zodat het kan bijkomen. Gezondheid heeft twee kanten: het heeft bevorderende en remmende factoren. Sap – net als zoveel andere positieve maatregelen – bevordert. Daarnaast is het ook belangrijk om de rovers, de onderdrukkers, de belemmerende factoren te vermijden. Het gebruik van sap kan ik iedereen aanbevelen, hetzij voorafgaand aan een maaltijd, hetzij als maaltijd, hetzij als opeenvolgende maaltijden / een dag of dagen… afhankelijk van de omstandigheden, doel, mogelijkheden, moeilijkheden… Ik kan je in ieder geval al het lezen van Sap je Gezond aanbevelen.

 2. Een vraag die al lang door mijn gedachten dwaalt : heeft er iemand meer info ivm het gebruik van magneten bij verse sappen/smoothies? Ooit had ik een Duitse sapmachine waarin magneten verwerkt zaten, zowel in de beide schroeven als in het opvangbakje. Bij de aanschaf van een andere ontsapper miste ik de magneten. Ik heb ze nu zelf toegevoegd. Mijn sap bewaart dagenlang zijn mooie frisgroene of andere kleur dankzij een magneet onder de fles, ik vermoed dat ook de kwaliteit van het sap langer intact blijft. Zonder magneet treedt er in elk geval veel sneller oxidatie op.
  Maar heeft er iemand hier enige uitleg bij?

  1. Ik weet dat de GreenStar in de cilinders magnetische fracties had. In feite is dat nooit goed bestudeerd op welke manier dit de versheid van het sap kon bewaren, of het natuurlijk magnetisme van verse groenten en fruit langerbewaart. In ieder geval hebben ze dat toen niet voor niets gedaan, maar het is duidelijk dat geen enkele fabrikant daar aandacht aan schenkt. Wist je dat je door toevoeging van enkele druppels H2O2 aan een sap de bewaring ook verbetert? Langs de andere kant is mijn idee dat sap altijd zo vers mogelijk zou moeten zijn en niet langer dan 36 uur zou moeten geperst zijn. In ieder geval is het een goeie tip om zelf door gebruik van magneten (misschien beter onder de fles?) te experimenteren voor het behoud van de maximale kwaliteit van het sap.

   1. Mijn sap gaat, vers geperst, in een BPA-vrije fles met een isolerende hoes errond van neopreen. Onderin de hoes heb ik een magneet gelegd. Die past precies onder de holle bodem van mijn fles.
    Waar of hoe kan ik mijn sap laten testen op kwaliteit?
    Ha ja, de H2O2, die was ik weer even vergeten. Die ga ik er ook nog aan toevoegen. Bedankt !

    1. Je bent zeer vindingrijk Lieve. Je kunt er nog een patent op nemen 😉
     Hoe kan je zoiets nog beter maken? Niet vergeten ook: een andere belangrijke factor van degradatie is warmte, lucht en licht. Koel en donker bewaren kan net zo belangrijk zijn.

     1. Natuurlijk gaan mijn flessen, meteen dichtgeschroefd & voorzien van hoes met magneet + H2O2, onmiddellijk de koelkast in. De neopreen-hoes is ondoorlaatbaar voor licht en isoleert ook nog een hele tijd nà de koelkast. Handig voor op stap. Neopreen, een soort soepel rubber, is het materiaal waarvan duikpakken gemaakt worden.
      De zwarte hoesjes die verkocht worden bij AS Adventure voor de flessen van het merk SIGG passen net rond mijn flessen. Zelf met neopreen aan de slag met de naaimachine… dat is niet zo handig.
      Sorry, ik word geacht geen reklame te maken. In elk geval heb ik geen connecties met AS Adventure, noch met SIGG.
      Ik zie dat er ondertussen al heel wat flessen in omloop zijn van het tritan (BPA-vrij) materiaal.
      Enkel de flessen van het merk Alvito passen in de hoesjes van Sigg. Er zijn hoesjes voor de liter- en de halve literfles. Sorry, weer reklame.
      Op de dop van de fles staat de levensbloem. Je kan – apart – ook een drinkdop aanschaffen. De flessen zijn zeer sterk, lichtgewicht en hebben een heel lange levensduur. Voor een goede reiniging kan je roestvrijstalen reinigingskogeltjes gebruiken. Die vind je in kookwinkels of on-line.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.