101 excuses

Mensen kunnen enorm creatief zijn in 101 domeinen. Maar ook in het maken van excuses lijken ze zeer knap te zijn. Waarom zouden ze trouwens excuses moeten maken? Als ze doen wat ze doen, tegenover wie moeten ze zich verantwoorden? Meestal tegenover zichzelf, want er is een stemmetje dat hen herinnert aan een eerder genomen besluit, of dat de kennis die ze hebben toetst aan de werkelijkheid. En daarom moeten ze antwoord geven aan hun inwendig controlesysteem, waarom ze zich weer overeten, waarom ze zich weer te buiten gaan aan iets, goed wetend dat zoiets altijd resulteert in een ontsteking… of ook waarom ze iets niet doen, terwijl ze weten dat het zo nodig is, bv. vasten, een sapkuur, voedselmatiging…

Als we onszelf volledig accepteren, zouden we met gemak de beschadigende gewoonten kunnen afhouden. Zijn de argumenten die we gebruiken om ons “over de streep te krijgen” oprecht, of zijn het valse aanmoedigingen, laffe toegevingen, remmende ideeën om onze vooruitgang tegen te houden en om bij het oude te blijven? Dit zijn een paar voorbeelden, maar als jij ook een excuses-specialist bent of was, kan je er nog wel een paar bedenken… De vraag is gewoon, of we daarmee willen doorgaan?

“Ik voel er me goed bij”... dat zal wel zijn, en dat is altijd zo geweest, maar het ligt aan de basis van al je problemen en je wou er vanaf. Blijkbaar hebben de fooddesigners gewonnen door hun product zo onweerstaanbaar te maken “dat je je er goed bij voelt”, tenminste voor zolang je mond ermee gevuld is, daarna is het heel anders !

“Vandaag is het mijn verjaardag, dan mag ik mezelf iets meer gunnen”. Toen ik dit schreef, was het inderdaad mijn verjaardag, en ik zal er vandaag heel erg op toezien om niets stoms te doen waarmee ik mezelf schade kan berokkenen. Ik ben stom genoeg geweest in mijn jeugd, zo stom dat ik mijn vijanden zeer goed de toestemming gaf om me te vernietigen… Zou ik daarnaar terug willen “omdat ik verjaar”? In plaats daarvan maak ik er een dankdag van om terug te kijken op die momenten waarop God me de wijsheid en de moed gaf om op te houden met het maken van excuses.

“Ik voel dat ik moet eten. Als ik niet eet bega ik een ongeluk” Dan zal je zeker moeten eten, want ik herinner me een uitspraak van Henry Ford : “of je denkt dat je kunt, of je denkt dat je niet kunt, je hebt altijd gelijk”. Het zijn zelfprogrammeringen waar mensen zichzelf mee voor de gek houden. Je kunt natuurlijk ook zeggen “Ik wacht om te eten. Ik voel me volkomen beheerst. Ik heb controle over mezelf”.

“Anderen eten ook, ik doe gewoon mee, anders ben ik asociaal”. Dat is waar, we moeten allemaal sociaal doen, allemaal samen de gracht in. Daar word ik echt happy van. Alhoewel ik er meer van houd om samen te werken aan een opbouwend project; samen ijveren voor een goede gezondheid; elkaar ondersteunen en bemoedigen om vol te houden en de volgende stap te zetten…

“Het is het uur waarop we allemaal samen aan tafel zitten, en het staat nu eenmaal op de tafel en iedereen eet ervan…” Maar wie heeft het op tafel gezet en is het ook niet mogelijk om iets anders op die tafel te zetten? En wat anderen eten, daar kun je voorlopig misschien niet veel aan doen, maar moet dat je eigen keuze bepalen?

“Ik moet niet te moeilijk doen met mezelf… Het leven is al zo hard en men moet zichzelf nog iets gunnen. Het leven is zo kort, dan kunnen we er beter nu zoveel mogelijk van genieten” – Het leven is kort, dat is waar, maar moeten we het nog verkorten in de hoop in korte tijd er meer van te genieten? Dat “genieten” moet ook een van onze conditioneringen zijn, maar ik heb ermee afgerekend en heb leren genieten van echte voeding, van gezonde voeding. Fruit vind ik dodenvoedsel, hemels manna, het meest sublieme voedsel dat er bestaat.

Bij voorgaande EXCUSES werden antwoorden bij geformuleerd, zoals ik die zelf heb tot zwijgen gebracht… Maar we zijn niet aan het einde van ons verhaal en misschien is hierna ook nog een excuus dat je zelf maakt. Het is aan jou om daar de gepaste antidote op te vinden :

“Ik wil gezond zijn. Dit voedsel is gezond”

Ik voel me een beetje vreemd, misschien dat ik me beter voel als ik dat eet.

Ik heb al sinds gisteren niet gegeten.

Ik eet altijd als ik naar de TV kijk. Dat maakt het veel prettiger.

Ik heb kou en heb voedsel nodig om me te verwarmen.

Ik heb het te warm, daarom eet ik ik voeding om me af te koelen.

Ik ben boos en moet eten of ik zou iemand kunnen aanvallen.

Ik eet omdat ik alleen ben. Dat verdrijft dat gevoel.

Ik vind het altijd zo zonde om die restjes te moeten weggooien. Ik eet ze op om te vermijden dat ze verloren gaan.

Dit is wat ik al maanden heb moeten missen. Nu ik de kans krijg moet ik ervan gebruik maken.

Ze vertellen me dat ik te mager ben. Dit soort voeding zal me helpen om mijn gewicht te verhogen.

Het is goedgekeurd door de voedingsautoriteiten, dan zal het ook goed zijn om te eten.

Is het ook mogelijk om in plaats van excuses, goede motiverende artikels te lezen of programma’s te bekijken die ondersteunen om op de goede weg te blijven? Het kan zijn dat er verwarring is in de wereld… maar wat goed advies op zijn tijd, kan helpen om staande te blijven. Bv. dit citaat van Dr. Morse :

Er zijn veel eigenschappen die fruit superieur maken aan groenten. Fruit bevat meer antioxidanten en adstringentia en zal je lymfestelsel veel beter bewegen dan groenten. Dit is de reden waarom men een lymfatische respons ziet wanneer fruit wordt geconsumeerd. Dat is wat je wilt! Fruit, dat ook een eenvoudige suiker is, is superieur voor diabetici, pancreatitis, hepatitis en alle andere maag- en darmaandoeningen. Fructose vereist geen insuline of uitgebreide spijsverteringsenzymen. De magnetische (elektrische) energie van fruit is de hoogste van alle voedingsmiddelen, waardoor ze superieur hersen- en zenuwvoedsel zijn. Ze zullen energie naar het lichaam brengen waar de meeste andere voedingsmiddelen het wegnemen. Vrees NOOIT HET GEBRUIK VAN VRUCHTEN!

Eén gedachte over “101 excuses”

  1. Dag Stefaan
    Dank voor de wekelijkse nieuwsbrief, een aanmoediging!!! Kijk er elke zondag morgen naar uit.
    Magda

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder