Is het de schuld van de koolhydraten

Maakt suiker dik ? 

Petr Cech in “Fruit can save your ass

Suiker wordt vaak verweten dat het mensen met overgewicht maakt. Er is bijna een oorlog tegen suiker; sommigen vermijden het alsof het een soort ongedierte is. Velen zullen tegenwoordig eiwitrijke en suikerarme diëten volgen in een wanhopige poging om af te vallen, maar het leidt maar al te vaak tot verlies van gezondheid. Maar is het echt de suiker die we de schuld moeten geven van overgewicht, en wat is mijn ervaring na meer dan 14 jaar een dieet te hebben gevolgd dat bestaat uit 80-90% van de geconsumeerde calorieën onder de vorm van koolhydraten? Nou, ik stel voor dat je kijkt naar het onderzoek van de prominente Deense professor in voedingswetenschap, Arne Astrup. Samen met twee collega’s heeft hij in 2003 een artikel geschreven met de titel ‘Koolhydraten maken niet dik’. In het artikel gaat Arne Astrup in op de hoax over suiker en de epidemie van obesitas. Suiker wordt naar eigen zeggen bijna nooit omgezet in vet in het menselijk lichaam. Zelfs als we meer eten dan onze energiebehoefte en we onze glycogeenvoorraden aanvullen, zal ons lichaam de oxidatie van suiker verhogen en de oxidatie van vet verminderen en vet gaan afzetten in vetweefsel (vetcellen). Mijn ervaring is dat als ik alleen fruit en groenten eet met een hoog watergehalte en een laag vetgehalte, zoals meloenen, mango’s, papaja’s, nectarines of sinaasappels, het voor mij simpelweg onmogelijk is om dik te worden, hoeveel ik ook eet. Simpel gezegd, niemand kan mogelijk alleen fruit met een hoog watergehalte zoals watermeloenen eten en dik worden, ongeacht hoeveel ze in hun maag kunnen stoppen. Maar als ik meer geconcentreerd fruit eet, met een lager watergehalte en een hoger caloriegehalte, zoals bananen en dadels, en ik eet veel meer dan mijn energiebehoefte, dan kan ik een klein beetje aankomen in de vorm van vet. Het is waarschijnlijk niet omdat de suiker wordt omgezet in vet, maar omdat elk fruit wat vet bevat en dit vet zal worden afgezet in vetweefsel als we veel meer eten dan onze energiebehoefte is en onze glycogeenvoorraden maximaal vullen. Maar overgewicht krijgen op een dieet met vers, sappig fruit en een laag vetgehalte klinkt mij als sciencefiction in de oren, ook omdat ik nog nooit iemand heb ontmoet die dit voor elkaar heeft gekregen.

en de suikerspiegel bij het eten van fruit ? 

Ik heb er nooit bij stilgestaan ​​dat het eten van fruit problemen met je bloedsuikerspiegel kan veroorzaken. Maar op een dag werd mij gevraagd door een van mijn vrienden, die een boek had geschreven over hoe je je bloedsuikerspiegel kunt stabiliseren, of ik mezelf een dag lang kon testen en bloedsuikermetingen kon doen.

Ik moet zeggen dat ik een beetje nieuwsgierig was toen ik mijn bloedsuiker begon te meten: wat zouden de waarden zijn? ‘S Avonds, toen ik klaar was met de laatste meting, was ik een beetje verrast. Niet omdat de waarden te laag of te hoog waren. Ze waren gewoon normaal, het laagst voor de maaltijd met 4,8 mmol/L en het hoogst na de maaltijd met 5,6 mmol/L. Nadat ik de metingen aan mijn vriendin had teruggegeven, vertelde ze me dat een dieet met veel fruit en groenten en weinig vet het beste dieet was dat ze ooit had gezien om een ​​stabiele bloedsuikerspiegel te behouden, aangezien ze al vele jaren met verschillende diëten had geëxperimenteerd om de meest optimale te vinden.

Als er sprake is in dat artikel van “suiker”, gaat het niet om geïsoleerde industriesuiker, maar om de natuurlijke suikers, zoals ze in fruit voorkomen. Natuurlijke suikers in combinatie met hun natuurlijke drager, reageren in het lichaam compleet verschillend tov geïsoleerde suiker.

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder