MucusVrij

“Zonder mucushoudende voeding kan er geen ontsteking zijn” is een uitspraak van Prof. Ehret. Het belang ervan laat zich niet overschatten. Laten we het gros van alle ziekten overlopen en kijken in welke mate ontsteking een rol speelt bij sommige van deze aandoeningen… dan krijg je een gigantische verzameling waarbij ontstekingen betrokken zijn. Wie stelde ook dat “kanker een ontsteking is”? Ik laat in het midden of het een ontsteking “is”, of “gepaard gaat met”.

Maar als je al die ontstekingen op een rijtje zet, met al de pijnen en verzwakkingen die ze teweeg brengen… is de volgende vraag, van waar deze ontstekingen komen. Velen zullen nu zeggen : infecties, bacteriën, virussen, beschadigingen… Het kan een rol spelen, maar zijn ze de oorzaak?

Als Ehret stelt dat een voeding die slijm bevat of slijm veroorzaakt, dan moeten we weten wat dat is. Hij heeft het niet over lijnzaad of chia of planten zoals zomerpostelein of kaasjeskruid of heemst of zelfs psylliumvezels. Deze allen hebben eerder een slijm verdrijvende dan een slijmproducerende werking. Dit zijn plantaardige producten die juist beschermend werken. Het gaat om slijm van een heel ander karakter… een lijmachtige, taaie, kleverige massa, die al of niet al reeds met ontstekingsproducten bezoedeld is – zoals in het geval van zuivel. Twee substanties die in dit verband moeten worden genoemd, zijn caseïne en gluten en rauw zetmeel. Als je de voeding van veel mensen erop gaat naspeuren, heb je bij de meesten te maken met beide. Ga je deze substanties verminderen, dan verminder je het risico op ontsteking en eraan gerelateerde klachten. En soms is er geen andere oplossing, dan slijmvormende producten geheel uit te sluiten. Nu kan je dat een revolutie noemen in je voedingsgewoonten, maar soms heb je geen andere optie.

Hoeveel is je gezondheid je waard? We leren lezen en schrijven, we besteden jaren om een bepaalde materie onder de knie te krijgen… Maar hoeveel studie maak je van hoe gezondheid op een totaal natuurlijke manier onderhouden wordt?

Bestudeer bv wat je kunt doe om je voeding en levenswijze meer in harmonie te brengen, zodat ziektepreventie geen dode letter is. In Module O (ontstekingen en Pijnbestrijding) vind je in ieder geval al een hoop inspiratie en informatie. De Module bevat diverse digitale boeken (DMSO, Migraine, MucusVrij, Nooit Meer, Ontsteking en Pijn, PostaatVergroting, Vekoudheid en Infectieziekten…) naast tientallen artikels.

Dezer dagen staat het alarm op gloeiend rood als het gaat om ontstekingen, en dat is met een goede reden. Hartziekten, kanker, Alzheimer, huidziekten, darmziekten, longziekten… kunnen mogelijke consequenties zijn van teveel ontsteking in het lichaam, zeker wanneer het gaat om langdurige en destructieve ontstekingsprocessen.

Volgens Dr. Nicholas Perricone, een pionier voedingsdeskundige en dermatoloog die een boek schreef over hoe eten om ontstekingen te vermijden, is ons lichaam tijdelijk afhankelijk van ontstekingen om sommige beschadigingen of infecties te voorkomen. Als ontstekingen een chronisch karakter krijgen kan het immuunstelsel verkeerdelijk normale cellen bedreigen en het proces dat normaal gericht is op genezing, krijgt een destructief karakter.

Eén van de duidelijkste factoren die hier – maar ook in andere gezondheidsbezwaren – opduiken is een overmaat aan geïsoleerde suiker. Als er één actie is die moet worden ondernomen, is het beginnen met deze éne factor eruit gooien, liefst gevolgd door andere tegenstanders van een goede gezondheid als zuivel, wit meel, transvetten en alle gebakken producten. Ontstekingen kunnen je te pakken krijgen door tal van op het eerste gezicht onschuldige producten, die we soms zelfs zien als ‘gezond’. Denk maar aan yogurt, tarwe en glutenrijke granen, seitan, pinda’s, industrievoeding met geïsoleerde suiker op nr 1…

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder