Fun-damentals

is het alleen maar een ‘trend’ ?

Het idee om groenten te eten onder de vorm van salades is zeer oud. Uiteraard is het geen noodzakelijkheid. Iedereen kan groenten eten, puur, zoals ze zijn, uit de hand. De meeste groenten lenen zich daar uitstekend toe. Maar ik denk dat dit geen algemeen succes zal zijn.

De populariteit van groenten neemt toe, naarmate iemand erin slaagt om die groenten op een heerlijke manier te presenteren en te combineren. Niet één dag, niet één week of één maand, maar een leven lang.

Als ik kijk naar het Edgewater Beach Book of Salads dat gepubliceerd werd in 1926 door Arnold Shircliffe van het gerenommeerde Amerikaanse hotel, dan denk ik zomaar even… “er is niets nieuws onder de zon”. De hele rauwkostwereld heeft hier ideeën gehaald. En Shircliffe is op zijn beurt eerlijk met zijn bronnen, en vermeldt waar hij het gehaald heeft… uit de 17e, 18e en 19e eeuw.

Hoewel de recepten niet allemaal rauw en ook niet helemaal vegetarisch zijn, getuigen ze ongetwijfeld van een grote liefde voor echt voedsel en je zou niets liever willen dan dat je die liefde aan iedereen kon doorgeven.

Ik ontdek in het boek een ruime kennis van soorten groenten en fruit, de zorg voor presentatie, afwerking en kennis van smaak en combinaties. En dat geïllustreerd in 42 kleurenfoto’s… uniek voor 1926 !

Enkele citaten uit het boek

“In de ziektevoorkomings-geneeskunde, die niets anders is dan wetenschappelijke voeding, spelen salades een grote rol. Als de moeders van onze kinderen niet correct gevoed zijn, is ons land in grote nood.” Arnold Shircliffe

“In het samenstellen van een salade heb je zoveel mogelijkheden om je verbeelding te oefenen! En hoeveel kansen om je gezond verstand en vindingrijkheid te bewijzen! Een salade maken is iets wat uit het hart komt!”

“De voordelen van een salade kunnen reeds afgelezen worden van de houding van mensen die er onverschillig tegenover staan. Het kan zijn dat ze het de moeite niet vinden om er tijd aan te besteden, waardoor het één van de vele dagelijkse beslommeringen wordt die met tegenzin worden gedaan. Het resultaat is een onaantrekkelijke salade, niet uitnodigend gepresenteerd, slecht gecombineerd en slordig op een bord gegooid. Het gevolg is dat die lieve salade een bijrolletje gaat spelen, in plaats van de hoofdrol in de voeding.”

Witte Selderijsalade

  • 6 tot 8 witte selderijstengels, fijn gesneden
  • 1 zoete appel, in blokjes gesneden
  • 1 avocado, in blokjes gesneden, ontpit en gepeld
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel tamari

Meng alle ingrediënten goed onder elkaar.

Opgelet : meng de avocado pas op het einde voorzichtig onder de salade.

Variant: vervang de avocado door 3 eetlepels grof gehakte walnoten.

Een paar dagen geleden heb ik op 2dehands de lijst met bomen en planten aangevuld met walnootboompjes, zwarte walnoot, olijfwilg en olijfwilgbessen, fazantenbes, bessenstruiken (wit, roze, rood en zwart), wintersneeuwbal, hypericum, wolfsmelk, echte salie, bonenkruid, hemelsleutel… en natuurlijk ook vijgen : Vijgenplanten in verschillende stadia van ontwikkeling, eenjarig, tweejaring. 15 tot 120 cm hoog.
Del Portogalo is een late variëteit die vanaf 15 september tot 15 november vruchten geeft.  
Zeer productief sneldragend ras. Goede groeier – zeer goed beworteld en niet geforceerd. Tot de laatste vijg rijpt af ! Zeer productiezeper. 
Op de foto : van de oogst van 4 oktober / 43 vijgen op een 3jarige plant. Elke dag weer…

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder