Zoek de zwakste schakel

Voor het herstel van  de gezondheid van zieken, heeft de natuur geen andere middelen dan deze die gezonde mensen gezond houdt. Veel mensen vragen naar remedies. Tilden was erg kritisch voor remedies : “Alleen maar proberen de symptomen en ongemakken te verzachten, is de basis leggen voor nieuwe ziekten.”
Nieuwsbrief 23/9/2018

Veel mensen vragen: kan de Natuurlijke hygiëne een aantal praktische richtlijnen geven om een ​​goede gezondheid te bereiken en te behouden? Wat zijn de richtlijnen in geval van ziekte? Hoe ga je ermee om? Daarom deze week enkele do’s en don’ts.
Als je ziek of acuut ziek bent, raadpleeg een dokter met kennis van het hygiënisme, zodat je ondersteund wordt in je streven om natuurlijk gezond te blijven of te worden.
Het is een hele ervaring om te begrijpen dat diverse kleine acute ziekten een deel zijn van het genezingsproces, en niet de vijand die bestreden moet worden – zelfs al komt het je nu erg ongelegen. 
Eet niet als je je lichamelijk, geestelijk of emotioneel ongemakkelijk voelt. Laat een paar maaltijden weg, indien mogelijk voor twee of drie dagen of, als het niet zo makkelijk gaat, eet licht, verse fruit- of groentesappen, of eet gewoon wat vers fruit.
Wees alert. Als je je niet goed begint te voelen, vraag jezelf dan af: Waarom ben ik ziek? Zit ik onder stress? Doe ik te veel en overschrijd ik de grenzen van mijn energie? Put ik mijn krachten uit? Neem ik voldoende slaap en rust? (Houd altijd in gedachten dat bovenstaande uitspraak van Huxley een immense waarheid inhoudt, die voor veel mensen een enorm verschil maken.)
Denk ik teveel negatieve gedachten, vol bezorgdheid, zorgen, angst, en roer ik teveel in het potje van verleden, toekomst, schuld, verlies, lijden…, zonder dat het een oplossing brengt? Ga ik correct? D.w.z. mijn lichaamshouding, mijn houding in staan, zitten, lopen. Eet ik te veel of te weinig? Waaruit bestaat mijn voeding? Gebruik ik medicijnen, die me mogelijk langzaam vergiftigen? Of het nu gaat om medicijnen voorgeschreven door de arts of in de vorm van sociale vergiften zoals zwarte thee, koffie (inclusief cafeïnevrij gemaakte brouwsels), cacao, chocolade, alcohol, tabaksrook, benzinedampen, additieven en chemicaliën onder het mom van conserveermiddelen, kleurstoffen, smaakstoffen, enz.
Stel je de vraag: bestaat mijn leven uit voldoende activiteit en oefening – of ben ik overactief en geef ik mezelf onvoldoende kans om te recupereren? 
Is het grootste deel van je dagelijkse voedselinname gezond – of gedevitaliseerd, gedemineraliseerd, voorgekookt en verpakt? Is het grootste deel van je voedsel geconcentreerd, bijvoorbeeld brood, granen, vlees, zuivelproducten en zo ja, tot welk percentage? 75% -80% van onze voedselinname moet rauw fruit en groenten zijn, om een ​​goede toevoer van voedingsstoffen te behouden.
Dat betekent niet dat er geen gekookt voedsel gegeten mag worden. Maar als gekookt voedsel werd gegeten, moet het conservatief worden gekookt.
Veel mensen ontwikkelen een schuldcomplex als ze zich niet houden aan 100% rauw. Dat is nergens voor nodig. Soms doet dit meer kwaad dan goed. Granen, knollen, peulvruchten kunnen niet rauw worden gegeten, dus koken biedt ons een ruimere waaier aan voedingsmiddelen.
Wat je voedselkeuze ook is, eet niet te veel als je lichaam er niet in slaagt om de voedingsstoffen die erin zitten behoorlijk te verteren en te assimileren.  De uitwerking van te overvloedig eten weerspiegelt zich  in de vitaliteit – zowel lichamelijk en geestelijk. Een gezonde mens is actief en vol bewustzijn.

Leren je eigen typische zwakke plekken herkennen. In het opsporen en verbeteren van onze ‘eigenaardigheden’ en gedrag, zetten we een oer logische stap in het leren een goede hygiënist te zijn en voor ons mentale, emotionele en fysieke welzijn te zorgen.
Het is waar dat het in onze huidige maatschappij moeilijk is om een ​​hygiënisch leven te leiden dan onze ouders en grootouders 50-100 jaar geleden. Hoe ijverig we ook zijn, er zijn altijd gebieden waar we onszelf kunnen verbeteren.
Stadsbewoners zouden bijvoorbeeld in het weekend uit de omgeving van de stad op in het platteland moeten komen om een ​​frissere lucht en een minder vervuilde atmosfeer te krijgen.
Mensen die de hele week verdiept zijn in mentaal werk, zouden de vrije momenten moeten gebruiken voor krachtige fysieke activiteit.
Degenen die handwerkers zijn, moeten het tegenovergestelde doen, ontspannen, leren schilderen of luisteren naar opbeurende muziek, of goede boeken lezen of de hersenen te gebruiken, of een of andere vorm van creatief werk, zoals het lezen of schrijven van poëzie…
Elk onderdeel van onze levenswijze doet zijn deel aan het scheppen van een ziekte – of het herstel ervan of het behoud van een goede gezondheid. 
De kunst bestaat erin om naar het lichaam te luisteren, maar Huxley heeft het bij het rechte eind : Leven ligt in de actie, het dynamisch, vitaal gebruik van de slaap. Een leraar van me had het ooit over “dat nutteloze derde van het leven” (de slaap), maar dat is een vergissing. Als dat “derde deel” (acht uren op een dag of meer indien nodig), de kans krijgt om de inwendige chaos te herstellen… is de bijdrage daarvan aan gezondheid en genezing enorm. 

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder