Colloïdaal Zilver in de tuin

Verleden zondag was er sprake van allerlei ziekten waaraan planten onderhevig zijn en hoe ontmoedigend het is om je druiven, tomaten, vijgen en andere vruchten verloren te zien gaan. Het voorbeeld werd gegeven van druiven, hoe goed het al die jaren is gegaan en hoe nu opeens bladverkleuring ontstond met tegelijkertijd verschrompeling en aantasting van de druiven in de trossen. Ik heb dat ook gekend, dat druiven door galmijt of grauwe schimmel, meeldauw en spint werden aangetast en hoe ik dan meermaals in het seizoen moest behandelen met spuitzwavel. Iemand anders sprak ervan hoe haar vijgenboom volledig werd kaalgevreten door de skeleteermot. Dan kwam er sprake van de tomaten. Laat me zeggen dat ik nooit graag tomaten heb gekweekt, omdat het keer op keer zo’n ziekelijk boeltje werd.

Dit jaar echter heb ik een test gedaan met een gedeelte van de tomaten, nadat ik een uitvoerig artikel had gelezen over het gebruik van CZ in de tomatenteelt. In de grote serre heb ik alle tomatenplanten beneveld met colloïdaal zilver – in de kleine serre aanvankelijk niet. Ik begreep het resultaat aanvankelijk niet – was het de soort of een andere oorzaak… – maar ik had nooit dergelijke prachtige diepgroene bladeren aan tomaten gezien en nadien dergelijke zware trossen… Was het toeval, had het te maken met de elektrocultuur, of wa het het ras? Pas toen ik me ging verdiepen in wat colloïdaal zilver doet in de tuin, begreep ik wat er gaande was… Gezien ik me aan het voorbereiden ben op de sessies van september, en ik steeds meer informatie verzamel over de toepassing van colloïdaal zilver voor gezondheid, huis, tuin, keuken… was ik bezig met de vertaling van een tiental artikels voor onze Module Colloïdaal Zilver. Eén van die artikels gaat over de toepassingen in de tuin. Hieruit geef ik graag al een paar stukjes mee :

Is colloïdaal zilver goed voor planten?

Colloïdaal zilver (Ag) speelt een belangrijke rol in het opnamevermogen van sporenelementen, de groei van de gewassen en daarmee uw opbrengsten. Het ondersteunt de groei van gezonde, veerkrachtige gewassen.

Hoe beïnvloedt colloïdaal zilver planten?

Het gebruik van ionisch colloïdaal zilver in de tuin kan de algehele gezondheid van de plant veranderen. Naast het behandelen en voorkomen van ziekteverwekkers, virussen en schimmels, kunnen de zilver nanodeeltjes invloed hebben op de sterkte van het wortelstelsel en de grootte en tint van de bladeren.

In zijn boek, Colloidal Silver: the Hidden Truths, wijst Dr. Keith F. Courtenay (ULC, VS) erop dat bekend is dat colloïdaal zilver bacteriële, virale en schimmelaanvallen op planten geneest. Hij stelt:

“Voor alle bacteriële, schimmel- en virale aanvallen op planten, bloemen en fruit, spuit gewoon verdund colloïdaal zilver op de bladeren; voeg ook toe aan water en meng een eetlepel per liter.

“Ik heb zilver in mijn hydrocultuursysteem gestopt om wortelrot uit te roeien. Een vriend van mij kweekt zeldzame orchideeën; deze worden voor veel geld in het buitenland verkocht. Hij kreeg een schimmel op sommige van hen en ze werden waardeloos. We kwamen op het idee dat het zilver de schimmel zou kunnen terugdringen, net als bij mens en dier. Dus waarom het niet eens proberen?

Het werkte en hij is een gelukkig mens. Hij heeft er nu een spuitsysteem in gezet en al zijn bloemen worden met regelmatige tussenpozen bespoten en sindsdien nooit meer last van gehad.”

In haar geweldige artikel, Colloïdaal zilver voor gezondere groenten en fruit, schreef Angela Kaelin over natuurlijke gezondheid en welzijn:

“Of je nu een kleine familietuin hebt of een grote onderneming, het spuiten van colloïdaal zilver op planten en op de grond rond je planten is een economische manier om ze gezond en pathogeenvrij te houden.

Er hoeven slechts zeer kleine hoeveelheden colloïdaal zilver te worden gebruikt. Als u colloïdaal zilver koopt in hoge concentraties, variërend van 20 ppm tot 500 ppm of meer, bespaart u over het algemeen geld en kunt u het verdunnen met gedestilleerd water tot 5 ppm voor gebruik op planten.

Voor een familietuin, gebruik een eenvoudige plastic plantenvernevelaar die verkrijgbaar is bij elke plaatselijke tuinwinkel om uw tuinplanten lichtjes te benevelen met verdund colloïdaal zilver. (Gebruik geen plantenvernevelaars met metalen opslagvat, omdat het zilver in de oplossing uit de suspensie zal vallen en aan de zijkanten van de bus zal blijven kleven.)

Als je planten enige vorm van infectie hebben, besproei het getroffen gebied dan grondig. Meerdere toepassingen zijn soms nodig en kunnen veilig dagelijks herhaald worden indien nodig.

Het spuiten van zilver op tomaten kan bacterievuur na slechts één behandeling omkeren. Ernstigere gevallen van infectie kunnen dagelijks sproeien vereisen totdat het probleem is verlicht. Spray de planten wanneer u voor het eerst tekenen van schade opmerkt.

Een groeiend aantal onderzoeken toont duidelijk aan dat zilver zijn plaats heeft in de bestrijding van gewasziekten en zou moeten worden gebruikt in plaats van de potentieel giftige chemicaliën die momenteel worden gebruikt die hun effectiviteit tegen ziekteverwekkers verliezen.

Verre van het beschadigen of aantasten van gewassen, lijkt zilver hen te beschermen tegen plantenziekten, en verhoogt het de gehele kwaliteit en opbrengst van de gewassen zonder schade toe te brengen aan de bodem of de omgeving.

Dat is dus een bijkomende reden om je te verdiepen in de toepassingen, de productie en alle andere feiten over colloïdaal zilver, zoals ze worden gepresenteerd in de Module Colloïdaal Zilver. De informatie is erop gericht om je alle tools te geven om zelf volkomen veilig colloïdaal zilver te maken. Meer dan 75 artikels helpen je de waarde en de toepassingen ervan te zien.

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder