Kaas

Op 14 oktober berichtte Mihai Andrei in Health and Medicine over de door Dokters ingediende petitie om op kaas een label aan te brengen dat waarschuwt tegen het risico op borstkanker.

12000 dokters tekenden de petitie

Waarom ben je dan zo tegen melk? was een vraag die ik recent kreeg en waarop ik nog het antwoord schuldig was. Wat is het probleem met melk? Maagdelijk wit, lijkt het een symbool van onschuld en goedheid, een gulle bron van calcium en een must voor sterke botten. Maar ik neem aan dat de lezers ZuivelVrij hebben gelezen (en als je dat nog niet deed, dan kan ik het aanbevelen), waar we lezen dat het drinken van melk door volwassenen compleet onnatuurlijk is. Nu, in het licht van de voorlichtingsmaand van borstkanker, hebben we nog een argument om daar aan toe te voegen. Na de afwijzing van hun advies om niet meer te investeren in de Amerikaanse melkveesector, door de Amerikaanse senaat, tekenden 12000 Amerikaanse dokters een petitie. Hierin vragen de leden van de artsencommissie voor verantwoorde geneeskunde (PCRM) de FDA om kaas te etiketteren in overeenstemming met studies die hebben vastgesteld dat het het risico op verschillende soorten kanker verhoogt – waaronder borstkanker.

“Melk-kaas bevat reproductieve hormonen die het risico op borstkankersterfte kunnen verhogen”, zou het etiket moeten vermelden.

Het woord ‘kaas’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘caseus’ dat gisten betekent. Kaas maken begon minstens 4.000 jaar geleden rond de tijd dat schapen voor het eerst werden gedomesticeerd, als een manier om zuivel langer eetbaar te houden. Tegenwoordig heeft de wereld toegang tot honderden soorten kaas, en we kunnen er niet genoeg van krijgen. Maar hoewel het ongetwijfeld lekker is, kan kaas een aantal ongewenste gezondheidseffecten hebben …

De voedingswaarde van kaas varieert sterk, maar de overgrote meerderheid van kaas is rijk aan verzadigde vetten, die een belangrijke bijdrage leveren aan hart- en vaatziekten en aandoeningen. Hoewel ze ook betere eiwitten en calcium bevatten, is het vetgehalte zo hoog dat veel nationale gezondheidsorganisaties aanbevelen de consumptie ervan te minimaliseren en te elimineren uit snacks.

De laatste tijd is de consumptie van kaas echter in verband gebracht met nog meer gezondheidsproblemen.

“Vetrijke zuivelproducten, zoals kaas, worden geassocieerd met een verhoogd risico op borstkanker, volgens een studie van 2017 gefinancierd door het National Cancer Institute,” leest de petitie gepubliceerd door de PCRM, een non-profit onderzoeks- en belangenorganisatie gevestigd in Washington, DC “Onderzoekers onderzochten de voedingsinname van 1.941 vrouwen met de diagnose borstkanker en vergeleken deze met de voeding van vrouwen zonder borstkanker. De resultaten toonden aan dat degenen die de meeste cheddar en roomkazen consumeerden, een 53 procent verhoogd risico op borstkanker hadden. Componenten in zuivelproducten zoals insulineachtige groeifactor (IGF-1) en andere groeihormonen kunnen een van de redenen zijn voor het verhoogde risico op kanker. “

Een complexe zaak

Studies die het verband tussen kaas en kanker analyseren, hebben niet altijd duidelijke resultaten opgeleverd. Vrijwel alle studies van dit type zijn observationeel – ze observeren een verband, geen oorzakelijk verband. Op basis van een systematische review van de epidemiologische literatuur is er een waarschijnlijke associatie tussen melkinname en lager risico op dikkedarmkanker, een waarschijnlijke associatie tussen diëten met veel calcium en een verhoogd risico op prostaatkanker, en beperkt bewijs van een associatie tussen melkinname en lager risico op blaaskanker. Voor andere soorten kanker waren de risico’s minder duidelijk.

Gezien de enorme variabiliteit van kaas en andere zuivelproducten, is het moeilijk om een ​​duidelijke lijn te trekken. Een recente studie wees uit dat kaas het risico op borstkanker kan verhogen, maar dat yoghurt dit kan verminderen. Het verzoekschrift verwijst naar een andere studie die concludeerde dat bij vrouwen die eerder de diagnose borstkanker hadden gekregen, de consumptie van vetrijke zuivelproducten geassocieerd is met een verhoogd sterftekansrisico.

“Nieuwe gegevens van het Women’s Health Initiative tonen aan dat een vetarm, koolhydraatrijk dieet met nadruk op fruit, groenten en granen resulteerde in gezondheidsvoordelen op lange termijn. In vergelijking met vrouwen die geen voedingswijzigingen doorgaven, had de interventiegroep via de voeding 15 procent minder langetermijnrisico op borstkankersterfte, 30 procent minder hartaandoeningen en 13 procent minder risico op het ontwikkelen van insulinesuppletieve diabetes. Mogelijke mechanismen voor deze resultaten zijn verhoogde vezelinname, verlaging van hormonen geassocieerd met borstkanker en verbeteringen in LDL-cholesterol, bloeddruk, insuline en glucosespiegels. “

Een label op kaas

In het licht van dit alles, betogen de artsen, moet kaas worden geëtiketteerd als een factor met risico op kanker. Het is niet voldoende om een ​​roze lint aan producten toe te voegen, concluderen ze.

“Om ervoor te zorgen dat Amerikanen de potentiële significante risico’s en de daaruit voortvloeiende kosten op lange termijn van het consumeren van zuivelproducten begrijpen, moet de FDA ervoor zorgen dat de bovenstaande kennisgeving prominent wordt geplaatst op productverpakkingen en etiketten voor alle zuivelproducten,” zegt het verzoekschrift .

Het is wachten op de reactie van de FDA.

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder