Huishoudelijke Toxines

Titel toevoegen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is nodig.jpg

Op de ingrediëntenlijst van voeding, zal je niet zo gauw een lijstje van huishoudelijke producten vinden… 
Ik hoef je er waarschijnlijk niet aan te herinneren dat cosmetische en gewone huishoudelijke producten geen “gewone” producten zijn.  Neem eens een tube tandpasta, een fles shampoo, een reinigings- of hygiënisch product, en lees de ingrediëntenlijst luidop. Waarschijnlijk zal je halverwege ophouden om te vermijden dat je tong breekt bij de ongekende namen. Nochtans is dat niet nodig, maar het is nu eenmaal zo omdat er zoveel mogelijk winst moet gemaakt worden en de kostprijs zo laag mogelijk moet blijven. Ook heeft de consument hoge verwachtingen van een product, waardoor het in 1001 verschillende varianten moet beschikbaar zijn. Glansmiddelen, aromaten, en veel andere functionele ingrediënten hebben zich een plaats verworven in de formules, want we moeten er mooi uitzien en dat daar gezondheidsrisico’s aan vastzitten, nemen we erbij. 
Het is veel jaren geleden dat ik werd uitgenodigd om deel te nemen aan een serie over “Wat loopt er door mijn afvoerpijp”… Een goed initiatief, dacht ik. Mensen bewust maken om niet om het even wat te gebruiken in de huishouding. Niet alleen verspilling vermijden, maar vooral de kwaliteit benadrukken. Maar volgde op deze voordracht een andere die gericht was op “bezuinigen”. Dat kan ook nuttig zijn, maar het programma had een andere invalshoek en wou vooral meegeven dat er voor alles wel een “goedkopere variant” bestaat. Toen ik refereerde naar de eerste voordracht, om bewust te consumeren, en prijs ondergeschikt te maken aan de impact op het milieu en liever te bezuinigen op nutteloze uitgaven, ging ik mijn boekje te buiten en werd afgedankt…. Dat ik nog tal van goede feedback kreeg van de deelnemers waar ik nog de kans kreeg om me uit te spreken, mocht niet baten. Die ervaring deed me besluiten om voor 100% voor een groene levenswijze te gaan, waar ik altijd alles kon zeggen wat er te zeggen valt. Maar waarschijnlijk heb je nog niet door waarom de cosmetische en huishoudelijke ingrediënten ook bij de voedingsingrediënten zouden moeten gerekend worden. Dat is omdat ze tenslotte in de voeding terecht komen. 
Wist je dat in veel landen ongezuiverd rioolwater gebruikt wordt voor irrigatie van akkers en teeltgebieden? Als we in het buitenland zijn, proberen we altijd te weten te komen wat er plaatselijk wordt gekweekt en hoe. Je zou vermoeden dat landbouwgebieden maagdelijke stukken natuur zijn. Maar we zijn al vaak teleurgesteld geweest over de afschuwelijke stank die er hangt. En dan denken wordt hier die sla, die groenten, die granen… gekweekt met dergelijk water? Maar dat is het… En dan kan je raden wat het resultaat is. 

Waarom vraagt de zorg voor lichaam en huis een ingewikkelde variatie van formules die niet gezond zijn voor het milieu en niet gezond voor het lijf? Hier in Spanje moeten we zien wat we doen met water. Al het water dat we hebben gebruikt voor keuken, was en persoonlijke zorg, wordt opgevangen en gebruikt voor het bevloeien van planten en bomen. Dat betekent dat we net als in het verleden toekijken op wat we in het water brengen. En er is ook geen enkel probleem om alles gedaan te krijgen, zonder dat het gepaard gaat met toxische ingrediënten. 
Het is altijd onze bekommernis geweest om zo weinig mogelijk vreemde substanties in de kringloop te brengen. Daarvoor zochten we al meer dan dertig jaar hoe we het wasmiddelen verbruik zo laag mogelijk konden houden. We probeerden van alles uit: wasballen, wasnoten, magneten, keramische korrels… naast het gebruik van ecologische wasmiddelen. Momenteel gebruiken we TheraWash, wat de pH van het water verlaagt, waardoor het water een verhoogd oplossend vermogen krijgt en gemakkelijker het vuil uit textiel verwijdert. De TheraWash-pad is goed voor zo’n 200 wasbeurten en bevat magnesiumkorrels die een langdurige inwerking hebben. 

DSC_2422_blog_ready

Veel gebruikelijke wasmiddelen hebben gevaarlijke kantjes.  Alles wat we kunnen vermijden aan input in de natuur, moeten we doen.

Ik had de bedoeling een heel overzicht te maken van alle chemicaliën die worden gebruikt in keuken- onderhouds- en cosmetische producten, maar ik ben ermee gestopt omdat het te deprimerend is om te zien hoe alle traditionele formules ermee verzadigd zijn. Maar ik weet dat de lezers hun gezond verstand gebruiken en niet om het even wat gebruiken… dat maakt me blij en hoopvol !
 

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder