100 jaar later

Zal de nieuwe Voedingsdriehoek
 terug 20 jaar overleven, om dan de volgende stap te zetten? 
Honderd jaar na de ‘Basic Seven’
Op 19/9(2017) was er goed nieuws te bespeuren. De Nieuwsberichten kondigden de ‘Nieuwe Voedingsdriehoek’ aan. Benieuwd wat ze er nu van bakken, dacht ik, maar ik viel bijna van mijn stoel toen ik de verantwoordelijke zijn boodschappenkarretje zag uitpakken… Geen vlees? De nadruk op plantaardige voeding – weinig dierlijke voeding – en een verzameling producten in de rode lijst (wat Groene  Dag al dertig jaar de “Anti-Voeding” noemt). 
In 1917 – precies honderd jaar geleden werd in de VS de eerste Voedingsschijf gepresenteerd… “The Basic Seven”, met precies dezelfde accenten. Maar die Basic Seven heeft het niet lang overleefd en kreeg oppositie van de industrie die stelde “dat de voorgestelde adviezen niet overeenkwamen met de actuele productie en daardoor toeleveringsbedrijven en productieproblemen veroorzaakt, en daardoor niet realistisch is.” 
Wat me blij maakte is, dat de verschillende sprekers benadrukten dat deze driehoek was samengesteld op onafhankelijke basis, zonder inmenging van de belangengroepen, zonder dat er gesprekken zijn geweest met de zuivel- of vleesindustrie of andere actoren die anders graag meespreken. En precies vanuit die hoek kwam dan al direct de nodige tegenwind. VLAM lanceerde de dag nadien een campagne ter promotie van rundvlees… Daarom ben ik benieuwd hoe lang deze driehoek zal stand houden en welk resultaat dit zal hebben op het voedingsgedrag van het publiek. In ieder geval is het nu, nog geen week later onheilspellend stil rond dit project… of gaat het binnenkort de doofpot in? 
Wat opvalt is dat de voedingsdriehoek, in tegenstelling tot de vorige, op zijn kop staat. De voedingsmiddelen staan niet langer gerangschikt volgens de voedingsstoffen die ze aanbrengen, maar volgens hun effect op de gezondheid. Vroeger stonden rood vlees, gevogelte, eieren, vis, peulvruchten en noten allemaal in het groepje van ‘eiwitrijke producten’. In de nieuwe driehoek worden ze uit elkaar gehaald. Noten en peulvruchten krijgen een aparte, prominentere plaats, en er wordt onderscheid gemaakt tussen rood vlees, gevogelte en bereide vleeswaren “omdat ze een verschillend effect hebben op de gezondheid.”
Hoe minder bewerkt, hoe beter
Hoe hoger in de driehoek, hoe belangrijker de voedingsmiddelen. Groente en fruit staan nu bovenaan, in de donkergroene zone, samen met volle granen, peulvruchten, noten en plantaardige olie. Het  Vlaams Instituut Gezond Leven raadt aan om deze middelen zo veel mogelijk te eten, omdat je er het grootste gezondheidsvoordeel uithaalt.  Voor deze zones geldt: hoe minder bewerkt, hoe beter. Neem beter een stuk fruit dan fruitsap en eerder een volkoren brood dan een wit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven maakt zich sterk dat het aan de verwachtingen zal voldoen. Zo benadrukt ze dat ze voor het nieuwe model niet over één nacht ijs zijn gegaan. Er zijn een resem experts geraadpleegd, er is naar het buitenland gekeken, er is uitgebreide test geweest bij 300 burgers. Ook stakeholders zijn achteraf ingelicht – gaande van mutualiteiten tot hogescholen tot ministers.

Het is geen Hygiënistisch concept, maar ik hoop toch dat diëtisten, dokters en gezondheidswerkers gewillig genoeg zullen zijn om de boodschap onverkort door te geven aan het publiek… en dan hopen dat over 20 jaar deze voedingsdriehoek voorbijgestreefd zal zijn – net als de vorige – omdat het publiek progressiever is dan de adviesraden…
Maar als je toch iets beter wil dan zelfs dit gedurfde advies, dan kan Natur-El je altijd helpen om verder te gaan dan de compromissen die overheidsbedrijven moeten maken…

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder