Meidoorn

Meidoorn, daar leeft het hart van op

In september 1620 vertrok het schip “The Mayflower” voor de eerste keer met pelgrims uit Leiden, die in conflict waren gekomen met de Anglikaanse kerk. Omdat ze hoopten elders een leven uit te kunnen bouwen, waar in een klimaat van vrijheid van geloof, ze de bijbelse principes geheel in de praktijk zouden kunnen brengen, boekten de ʻPilgrim Fathersʼ een reis naar het Nieuwe Land, waar ze twee maand later aankwamen en een nederzetting bouwden. Een sobere levensstijl was één van de kenmerken van hun groep.

De naam “The Mayflower” werd gekozen naar het hout van de meidoornbomen, dat gebruikt werd bij het bouwen van het schip.

Meidoorn verwijst naar de overvloedige bloesem die aan deze doornige struiken verschijnen in mei. Meidoorn is lang geprezen voor zijn harde hout en zijn therapeutische kwaliteiten en deze laatste geven hem met recht een ereplaats onder de kruiden.

Als je aan meidoorn denkt, staat dat bijna synoniem voor het hart. De reden is dat dit kruid (bloesem, blad en bessen) specifiek is voor de genezing van het hart en het kreeg eeuwen lang alle aandacht als het beste cardiotonicum.

Het werd opgenomen in Potterʼs Cyclopaedia of Botanical Drugs and Preparations in 1915 met die vermeldingen.

Meidoorn werkt anders dan andere ʻhartkruidenʼ omdat het op een directe manier invloed heeft op de hartspiercellen en de bloedsomloop.

Daarom is zijn werking opmerkelijk bij hartfalen, herstel na een infarct, hartklepziekten, verwondingen van eerdere  infarcten, hartkloppingen, angina, afwijkingen in de bloeddruk, hartontsteking, bloedklonters, arteriosclerose, hartzwakte en veel andere klachten die te maken hebben met het hart en de bloedvaten.

Hoe kan je een dergelijke invloed van meidoorn op het hart en de doorbloeding verklaren? Dat is een complexe aangelegenheid, die een gevolg is van het vermogen om de aders open en elastisch te houden, waardoor het de verplaatsing van het bloed doorheen de aders vergemakkelijkt. Er is geen beter kruid voor de bloedsomloop en de aders. Het verzacht pijn, door het verminderen van kramp en de versoepeling van de vaatwanden. Het promoot de vernieuwing van het hart, het bloedvaatstelsel en de vezels, voorziet in vitale antioxidanten, vermindert de ontstekingsgevoeligheid, versterkt de pompkracht van het hart, vermindert de invloed van cholesterol, is een buitengewone hulp bij de verwijdering van aderplaque, vertraagt en versterkt de hartslag, verhoogt het vermogen van het hart om zuurstofarmoede te overbruggen, brengt evenwicht in een onregelmatige hartslag en hecht zich aan de hartcelreceptoren voor een direct herstel waar nodig. Ik sta verbaasd van zijn kwaliteiten, nochtans kan iedereen die zelf in de praktijk vaststellen. Maak dagelijks een kruidenthee van meidoornbloesem, of van gebroken bessen. Dit zal je hart versterken en vernieuwen zoals nooit tevoren.

Als je gedroogde bessen gebruikt, houd er dan rekening mee dat deze minstens 10 minuten moeten trekken in heet water, voor je het afzeeft.

Op deze manier gezet, geef je de kruiden de tijd om het water op te nemen en hun substanties aan het water af te geven. Een andere mogelijkheid is trouwens om de bessen in de voeding op te nemen. In de herfst kan je ze recht van de struik eten, of een handvol verwerken in een smoothie.

Hoe later je ze oogst, hoe minder bitter de bessen zijn. Rijpe bessen kan je invriezen, om er naar behoefte te verwerken in fruitsausen of sappen, of voor het maken van aftreksels. Het is een prachtige manier ter verbetering van de gezondheid van het hart.

Daarnaast is meidoorn ook diuretisch (waterafdrijvend), en helpt bij nier- en blaasaandoeningen (oa stenen). Gebruik meidoornbessen en -bloesem bij jicht, koorts, zere keel, nerveuze spanning, slapeloosheid, depressie, spijsverteringsongemakken, voor de ontspanning van de uterus, en bij waterretentie (oedeem).

De meest gekende streek voor commerciële teelt van meidoorn is in Oregon (VS) waar gewoonlijk Crataegus laevigata en Crataegus monogyna wordt gekweekt. In feite kan deze struik op iedere plaats worden gekweekt, waar hij voldoende zon krijgt.

De ideale plaats was de hagen, waar hij vroeger werd geplant en een natuurlijke afsluiting vormde, en als een goede vriend levenslang zijn beloningen geeft in overvloedige helwitte bloesems en later in een neerhangende regen van rode, met zaden gevulde bessen.

Bloesems worden verzameld (geknipt) half mei, wanneer de meeste bloemen geopend zijn. Tegelijk mogen de blaadjes geknipt worden, om zo – samen met lindebloesem, moerasspirea en vlierbloesem een vier seizoenenmengsel te maken voor een kruidig aftreksel, tegen een groot gedeelte van onze tegenwoordige klachten.

Artikel uit het Houvast magazine 2014

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder