Appelazijn

Toen we in 1980 onze zoektocht begonnen naar een betere gezondheid, was één van de boekjes die op onze weg kwam, het boekje van Dr Jarvis “Een dokterstas vol adviezen”. In dit boekje stonden honderden toepassingen van appelazijn als remedie. Blijkbaar is dat blijven hangen, want ook vandaag hoor je mensen spreken over de goede effecten van appelazijn op het lichaam. Het zou goed zijn om je energie te verhogen, te vermageren en dergelijke.  Wat is daarvan waar? Is  die azijn dan minder schadelijk voor het lichaam dan conventionele azijn?  Of zijn het fabeltjes?

Appelazijn wordt vaak geadviseerd als een remedie tegen een verzameling van kwaaltjes. Nu moet je weten dat het gebruik ervan moet gezien worden binnen de wereld van de “remedies” en dat het los staat van een diepere VISIE op gezondheid, waarbij oorzaken dienen aangepakt te worden. Ikzelf heb in de beginperiode van mijn “gezondheidsschool” de informatie van Dr. Jarvis doorgenomen en er geloof aan gehecht en het in de praktijk gebracht. Toch ervaarde ik de steeds weerkerende terugval en verergering, ondanks appelazijn en later ondanks nog tientallen andere remedies. 

Binnen de wereld van de Naturopathie vindt een dergelijke remedie zeker zijn weg, en is wellicht één van de betere adviezen. Toch hebben wij bedenkingen bij de “effecten van de zuren”. Bovendien moet men de combinatie van appelazijn altijd voldoende ver verwijderd houden van het gebruik van zetmeel. 

Dat appelazijn veruit te verkiezen is boven commerciële azijn, is evident. Het is al bij al nog een natuurlijk fermentatieproduct, tenminste als het rauw is. Later kwamen varianten op dit thema: kefir, kombucha en veel andere. Mosséri wijst in al deze gevallen op de nadelige invloed van het azijnzuur en ziet het liever met minder zuur, dan met méér.

Jarvis constateert: ‘Niet alle zuren hebben een zelfde uitwerking op het lichaam. Wanneer bv. iemand die aan artritis lijdt twee weken viermaal daags 5 tot 10 druppels zoutzuur-oplossing in een glas water innneemt, dan nemen de pijnen in zijn hand- en voetgewrichten toe, terwijl een theelepel vruchtenazijn in een glas water, viermaal daags gedurende eenzelfde periode ingenomen, merkbare verlichting brengt’.

In ditzelfde verband komt Jarvis zelfs met een verdere constatering : De gezondheidstoestand van het lichaam kan men aflezen aan de hand van de urine-reactie.

De urine is bij een gezond mens licht zuur; bij een zieke of als hij ziek aan het worden is – alkalisch. Het een zowel als het ander is door lakmoespapier vast te stellen. Dit op een speciale manier geprepareerd papier wordt rood, als de urinereactie zuur is; blauw daarintegen als ze alkalisch is.

De proef kan ‘s morgens bij het opstaan of ‘s avonds bij het avondeten genomen worden: een blaadje lakmoespapier in de urine gehouden, verkleurt dan rood of blauw.

Elk mens heeft zijn zwakke plekken. Als een daarvan getroffen wordt, reageert de urine – vaak als voorbode van ziekte – alkalisch. Wanneer de ziekte, stoornis of oververmoeidheid overwonnen is, dan is de urinereactie weer zuur. Oververmoeidheid kan men met een heet bad verhelpen. Dat kan men zien, daar de urine na het bad zuur is, terwijl zij tevoren alkalisch was.

Daar merkt Jarvis op: ‘Daar gebleken is, dat alkalisch geworden urine met een heet bad weer zijn zure reactie terugkrijgt, heeft nu ook het glas hete  en langzaam opgeslurpte citroenoplossing, of het hete voetbad, dat de volksgeneeskunst moeders aanraadt als een kind ziek dreigt te worden geneeskundig een diepere betekenis.’ Appelazijn laat zijn werking begrijpen door de hoge vertegenwoordiging van het alkalische kalium. 

Maar waarom zouden we appelazijn gebruiken? Mosséri wijst erop dat de werking van citroensap milder is, beter alkaliseert, minder complicaties geeft en bovendien nog een goede bron van vitamines is. Lauw water met citroensap, ’s morgens genomen, is voor veel mensen een geschikte boost om de darm in beweging te brengen. Lauw water en citroensap, al of niet met een schep honing, is een prima begin van de dag. Wacht daarna zolang je kan met het ontbijt en voel je vitaliteit verhogen !

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder