Tournée Minérale

Ik ben blij dat ik het nu niet voor één keer hoef te zeggen. Op 31 januari, de dag voor het begin van het jaarlijks weerkerend event ‘Tournée Minérale”, werd de discussie aangewakkerd of alcohol nu echt gezond is of niet?

Het is voor sommigen dus blijkbaar nog een uitdaging om de hele maand februari geen alcohol te drinken tijdens Tournée Minérale. Nochtans wordt beweerd dat één glaasje rode wijn per dag geen kwaad kan, ja dat het zelfs gezond is. Andere keren hoor je dan dat elke druppel alcohol er één te veel is. Eén liet Toxicoloog Vera Rogiers van de Vrije Universiteit Brussel hierover aan het woord.

Aan rode wijn worden positieve effecten voor hart en bloedvaten toegeschreven. Is het dan wel slim om aan het dagelijkse glas rode wijn voorbij te gaan en zo’n experiment te wagen?

“Het is niet omdat het niet schadelijk is, dat het een goed idee is om elke dag een glas wijn te drinken” meent Vera Rogiers, professor Toxicologie aan de VUB. “We weten dat er geen onmiddellijke negatieve effecten van één glas alcohol zijn. Maar op langere termijn is er wel degelijk een probleem. Wie elke dag een glas drinkt, zal op termijn meerdere glazen nodig hebben om iets te voelen.”

“Alcohol is een drug en zoals elke drug geeft alcohol gewenning. Als je elke dag alcohol drinkt, zul je het effect ervan steeds minder voelen. Je zal dus niet één glas, maar meerdere glazen nodig hebben om iets te voelen. En vanaf dan is alcohol niet meer gezond. Veel drinken leidt op termijn tot chronische symptomen, zoals leverziekten, kanker en hersenschade.”

Hoe komt het dan eigenlijk dat een aantal wetenschappelijke studies over alcoholgebruik verschillende uitkomsten geven?

“Er wordt dikwijls geen rekening gehouden met heel wat factoren die toch een rol spelen”, zegt professor Rogiers. “Het effect van alcohol hangt namelijk niet alleen af van hoeveel je drinkt, maar ook van of je man of vrouw bent, jong of oud, wat je eet, of je sport of rookt, je gewicht en je genen. Vooral dat genetisch patroon is belangrijk en werd eigenlijk nog nooit ten volle onderzocht in dit soort studies.”

Rogiers verwijst naar een grote studie vorig jaar (2019) waaruit bleek dat zelfs matig alcoholgebruik de hogere bloeddruk en meer kans op hart- en vaatziekten veroorzaakt. “Voor het onderzoek werden 500.000 mensen getest, maar dat waren allemaal Aziaten. Hun genetische code voor verwerken van alcohol door de lever verschilt van westerlingen. Dus ook hier moeten we opletten voor overhaaste conclusies.”

“Rode wijn wordt gemaakt van druiven en in de schil zitten polyfenolen, stoffen die ontstekingsremmend werken en celveroudering tegengaan. Daarom wordt gezegd dat rode wijn gezonder is dan witte wijn, want daarin worden geen druivenschillen gebruikt”, zegt professor Rogiers. “Maar de hoeveelheid polyfenolen in druiven en dus rode wijn is eigenlijk niet zo groot. In blauwe bessen, aardbeien, frambozen, en pinda’s zitten veel meer antioxidanten. Eén glas rode wijn is niet ongezond, maar enkele druiven per dag zijn nog altijd een pak gezonder. Druiven zijn zoveel meer dan een beetje achtergebleven resveratrol. Lees er alles over in de digitale brochure Druiven als medicijn / van Natur-El. Zonder het risico dat elke teug alcohol weer een aantal hersencellen beschadigt…

Dat zullen we onthouden, zeker nu die Tournée Minérale voorbij is, en we nu toch gewoon zijn om het zonder te doen, en de smaakpapillen weer afgestemd zijn op iets beter, zou het zonde zijn om in oude patronen te vervallen !

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder