Eet een regenboog

Hoe ervaar je het om voeding te zien in een bont palet met kleuren? Gisteren kreeg ik een aantal bezoekers en de dame sprak me aan: wat fijn dat je het hier zo vol gezet hebt met die mooie schalen met vruchten. O, vergis je niet ! Dat is om op te eten, en als je daar visueel van geniet, weet dat ook je lichaam het verschil kan maken en zo happy wordt van die heerlijke kleuren. Kleuren zijn een onderdeel van gezond de voeding – nee versta me niet verkeerd… artificiële kleurstoffen in voeding horen daar niet bij.

Wat betekent dat, en waarom is het belangrijk om een variatie aan kleurrijke groenten en fruit te eten? Misschien vraagt het ook een beetje training om over de grenzen van de routine te stappen en patronen van dagelijkse eentonigheid te doorbreken. Als je je zin gevonden hebt of je kinderen zijn moeilijke etertjes en opteren voor elke dag dezelfde kost, kan dat misschien de vrede in huis houden, maar als je het aan je lichaam vraagt, houdt dat van variatie. Voor optimale gezondheid heeft het behoefte aan een regenboog van kleuren.

De verscheidenheid aan vitamines, mineralen, antioxidanten, en phytochemicaliën in fruit en groenten, hebben niet te onderschatten genezende vermogens. En soms worden hun kwaliteiten reeds herkend aan hun onderscheidende kleur.

Het eten van een variatie aan kleurrijke voeding is een gemakkelijke manier om het hele spectrum aan vitamines en mineralen te dekken. Alles wat je lichaam nodig heeft om goed te gedijen !

Wat ook prettig is, is om vooral kinderen te betrekken in dit ‘regenboog-project’. Vooral kinderen hebben de grootste behoefte aan de regenboog-voeding, en in de praktijk komt er bij sommige kinderen zo weinig terecht. Probeer iets te bedenken waardoor de vraag naar meer diversiteit uit henzelf komt, dat dringt dieper door.

Elke kleur in fruit en groenten, wordt veroorzaakt door specifieke phytonutriënten, dit zijn natuurlijke plantenstoffen die bepaalde waardevolle eigenschappen hebben, zoals beschermen tegen bacteriën, schadelijke substanties en andere uitdagingen waartegen het lichaam wordt geplaatst. Probeer het te visualiseren door de specifieke voedingsstoffen te associëren met specifieke taken.

Neem nu bv. Rood Fruit en Rode Groenten : deze helpen in het voorkomen en bestrijden van kanker, verminderen het risico op diabetes en hartziekten, verbeteren het uitzicht van de huid en andere gezondheidsvoordelen. Rood fruit en groenten bevatten phytochemicaliën zoals lycopeen en ellagisch zuur. Deze krachtige substanties zijn nauwkeurig onderzocht mbt hun kanker-beschermende werking en andere gezondheidsvoordelen.

Denk bv eens aan de goede invloed die een dagelijkse tomaat, of tomaten verwerkt in een gerecht (ook gedroogd of gekookt) in de voeding, kan hebben om de ontwikkeling van een bestaande prostaatklacht (incl. kanker) af te remmen of zelfs om te keren. Watermeloen is zelfs rijker aan lycopeen dan tomaten, en de lycopeen is mogelijk nog meer biologisch beschikbaar.

Bij Watermeloen moeten we bovendien aandacht vragen op een andere phytonutriënt nl. citrulline die kan gelden als een behandeling tegen lichte en middelmatige erectiestoornissen .

Een andere rode vrucht zijn uiteraard aardbeien, waarvan de preventieve en genezende eigenschappen op bv. slokdarmkanker, zijn aangetoond. En het prettige is, dat dit allemaal geen handenvol geld kost, dat het tegelijk voeding én medicijn is, en eten moet je toch, waarom dan niet meteen goéd? Voel je de koning te rijk, met de feestelijke kleuren waarmee de natuurlijke voeding je uitnodigt tot een hemelse, eerlijke, heerlijke maaltijd.

We kunnen we de hemel bedanken voor zoveel goedheid
Binnenkort

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder