Calcium, niet altijd een zegen

Onder de titel “Calcium is een bom”, las ik vanmorgen een artikel over calcium als bron van ziekte. Het zou kunnen dat je dit niet had verwacht, en dat je overtuigd bent dat veel calcium nodig is voor ‘sterke botten’, en dat een beetje extra calcium nooit kwaad kan. Dit artikel nuanceert dat.

Veel mensen kijken oppervlakkig naar dingen. Het is waar dat calcium fysiek het meest vertegenwoordigd is in het menselijk lichaam – naast fosfor – maar wanneer we een diepgaand overzicht maken van het calciumverhaal, komen we tot de vaststelling dat de stabiliteit van calcium er is dankzij tal van ondersteunende factoren, en dat, bij gebrek eraan calcium een ander verhaal blijkt te vertellen. Denk bv. aan hart- en bloedsomloopproblemen, die nog steeds de belangrijkste oorzaak van chronische ziekten en sterfgevallen in Europa zijn. Wereldwijd voorspelt de WHO dat in 2020 11,1 miljoen doden per jaar aan hart- en vaatziekten zullen overlijden. Ten minste 40% van de volwassen bevolking neemt een of meer voorgeschreven medicijnen voor een of ander type hart- of circulatieprobleem, die niet werken omdat ze de verkalking niet omkeren en het magnesium niet leveren om het hart gezond te houden.

Calcificatie gebeurt wanneer calcium zich ophoopt in lichaamsweefsel, bloedvaten of organen. Deze opeenhoping kan de normale processen van ons lichaam verharden en verstoren. Calcium wordt getransporteerd door de bloedbaan. Het wordt in elke cel gevonden. Als gevolg hiervan kan verkalking in bijna elk deel van het lichaam optreden. Volgens de National Academy of Medicine zit ongeveer 99 procent van het calcium in ons lichaam in onze tanden en botten. De andere 1 procent zit in het bloed, spieren, vocht buiten de cellen en andere lichaamsweefsels.

De belangrijkste vraag die we ons moeten stellen is waarom we op alle verkeerde plaatsen een ongewenste calciumopbouw vinden, zelfs als onze calciumspiegels normaal zijn? Waarom veroorzaakt calcium, een essentieel mineraal, zoveel problemen door deel te nemen aan de oorzaak van veel ziekten? De meeste artsen houden geen rekening met de mogelijke toxiciteit van calcium, in de overtuiging dat calcium gewoon per toeval ergens komt vast te zitten en dat het niets anders is dan pech hebben, wanneer calcium afzettingen vormt.

De medische wetenschap heeft recentelijk de nano-bacterie ontdekt, die zo klein is dat deze de definitie van het leven op de proef stelt. Het zijn langzaam groeiende entiteiten die zich in een harde schaal van calcium wikkelen. Ze zorgen ervoor dat goed calcium anders slecht wordt. Weinig artsen vermoeden dat verstopte bloedvaten kunnen worden veroorzaakt door deze nano-bacteriën? Die knobbels in je borsten? Fibroid? Ziektevormende calciumafzettingen komen veel voor.

Magnesiumtekort, dat endemisch is in moderne populaties, maakt calcium giftig. Magnesium regelt calcium, maakt calcium beter opneembaar, waardoor het minder waarschijnlijk is dat calcium zich ergens in het lichaam zal vastnestelen. Magnesium verhoogt de oplosbaarheid van calcium. Het aanvullen van magnesium aan het dieet heeft een significant effect aangetoond bij het voorkomen van recidieven van nierstenen.

Het is veilig om aan te nemen dat voldoende inname van magnesium verkalking overal in het lichaam voorkomt, maar zodra verkalking wortel schiet, hebben we sterkere artillerie nodig om verharde verkalkingsafzettingen te desintegreren. Calcium zal uiteindelijk terechtkomen in de spieren van het hart, de hartkleppen en de bloedvaten, wat leidt tot hart- en vaatziekten als je onvoldoende Vit C, D3 en K2 krijgt. Maar met een voldoende aan magnesium, en deze vitamines, ziet het er heel anders uit, en zal je lichaam het calcium uit voedsel, brengen waar het thuishoort, en nietals afzettingen in je hart en bloedvaten doen neerslaan. En daar is het om te doen. We hebben niets aan mineralen die wel kwantitatief voldoende aanwezig zijn, maar die zich tegen ons keren, omdat we andere dingen over het hoofd hebben gezien.

Calcium is één van de mineralen die grondig bestudeerd werden in de nieuwe brochure Mineralen & Gezondheid. Deze is afzonderlijk beschikbaar, of maakt deel uit van het abonnement op Natuur & Gezondheid.

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder