Reinigen met Klitwortel

Een onvolprezen reinigingskruid

Zelfs als je nog nooit van kliswortel hebt gehoord, is de kans groot dat je dit kruid hebt gezien. Het is inheems in Europa en Noord-Azië, maar het krijgt steeds minder ruimte om zich te ontwikkelen. Daardoor lopen we een zeer waardevolle kruidenremedie mis. Het blijkt dat kliswortel waarschijnlijk het bekendste ontgiftende middel in het kruidenarsenaal is.

Klitwortel ondersteunt als geen andere de gezondheid van de lever

Hoewel de meesten van ons dit kruid misschien nog niet gebruiken, wordt klis al eeuwenlang gebruikt om een ​​groot aantal aandoeningen te behandelen. Een van de meest opvallende gezondheidsvoordelen is het effect op de lever. In studies is aangetoond dat kliswortel de lever helpt te genezen van alcoholschade en deze te beschermen tegen verdere schade.

Klitwortel is een krachtige Antioxidant

De gezondheidsvoordelen van klis voor de lever kunnen te wijten zijn aan de krachtige antioxidanten die in de plant worden aangetroffen. Klis bevat fenolzuren, quercetine en luteoline – allemaal krachtige antioxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Ze werken door gifstoffen naar buiten te duwen en door het vermogen van de lever om gifstoffen te verwijderen te vergroten. Daarom voeg je dit kruid toe als een ingrediënt in je persoonlijke kruiden- en gezondheidsformule, zoals beschreven in “De Weg naar Gezondheid”.

Klitwortel mag niet ontbreken in een Bloedreinigings-recept

Klis wordt van oudsher ook gebruikt als een “bloedzuiveraar” om de bloedbaan van gifstoffen te verwijderen. Het kan helpen het bloed te reinigen door de doeltreffendheid van alle eliminatiesystemen van het lichaam te vergroten. Omdat het ook een diureticum is (helpt het lichaam overtollig water te verwijderen door de urineproductie te verhogen), helpt het de nieren het bloed te filteren. Waar het op neerkomt, is dat door het aanpakken van gifstoffen via verschillende paden, kliswortel fungeert als een bloedzuiveraar met minimale bijwerkingen en met minimale stress voor het lichaam.

Klis wortel bevat inuline, een natuurlijke voedingsvezel en wordt van oudsher gebruikt om de spijsvertering te verbeteren. In feite bevestigen recente studies dat klis prebiotische eigenschappen heeft, die de gezondheid kunnen verbeteren. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt klis vaak gebruikt met andere kruiden om keelpijn en verkoudheid te behandelen. Extracten van kliswortel worden aangetroffen in een verscheidenheid aan kruidenpreparaten.

Uitwendig gebruik van Klitwortel

Het is gebruikt als middel bij huidproblemen zoals eczeem, acne en psoriasis. Het kruid helpt door de bloedsomloop naar de huid te vergroten en helpt bij het ontgiften van het epidermale weefsel. Er is ook gemeld dat het helpt bij het vernietigen van bacteriën. Een olie-infusie van kliswortel kan zelfs helpen bij problemen met de hoofdhuid. Er wordt gezegd dat het de haargroei stimuleert en je hoofdhuid gezond houdt. De bladeren zijn gebruikt om patiënten met brandwonden te helpen, omdat wordt gezegd dat het kruid helpt bij pijnbestrijding en de genezingstijd verkort.

Toekomstig gebruik van Klis

Gezien alle gezondheidsvoordelen die aan deze plant zijn verbonden, zult u er misschien versteld van staan ​​dat deze nog steeds wordt getest en overwogen voor nieuwe kruidenbehandelingen. Studies tonen bijvoorbeeld veelbelovende resultaten aan bij het gebruik van kliswortel voor diabetes. Vroege studies hebben aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel kan helpen verlagen. Het is onlangs ook gebruikt voor de behandeling van andere chronische ziekten zoals kanker.

Hoe gebruik je klitwortel?

Traditioneel werd kliswortel in Japan en sommige delen van Europa als groente gebruikt, en mensen voegden het regelmatig toe aan hun dieet vanwege de bekende gezondheidsvoordelen. Hoewel het als gekookte groente kan worden gegeten, kunt u de wortel ook in kokend water trekken en als thee drinken. Mijn idee is, dat de meeste voordelen worden behaald, niet door een aftreksel dat amper een of twee % van de actieve stoffen uit de wortel vrijmaakt, maar door het gebruik van de gemalen wortel, hetzij in de voeding, hetzij als een kruiden- en gezondheidsaanvulling, al of niet gemengd met andere kruiden en voedingsondersteunende hulpmiddelen. Als alternatief kunt u het als een aanvulling vinden in verschillende vormen, van capsules tot tincturen, maar de beste en goedkoopste manier die de meeste voordelen biedt is om de wortel helemaal te gebruiken.

Eén gedachte over “Reinigen met Klitwortel”

  1. Dag Stefaan,
    Dank voor ons de aandacht te geven aan klitwortel.
    Het is een belangrijke plant maar niet goed bekend, dat je ons inzicht geeft met de vele voordelen in verband met het verwijderen van toxines uit het lichaam.
    Dank voor de vele leerrijke artikels .magda

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder