Hennep eiwit

Ik neem aan dat veel lezers ons digitale boek over Eiwitten hebben gelezen. Dit boek is eigenlijk een waarschuwing om gezondheid niet te verwachten van eiwit-excessen, zoals we vinden in veel verslankingsregimes, en in de voorbije low-carb-rage. Het is een vergissing om te proberen de koolhydraten – de sleutel tot een energiek leven – te vervangen door eiwitten. Maar de naald kan ook langs dan andere kant overhellen en het is wel degelijk mogelijk om te weinig eiwitten te gebruiken.

Ik heb in vorige artikels al verwezen naar het voedingsschema van Dr Doug Graham, gekend als het 80/10/10-dieet. 80 staat dan voor koolhydraten, 10 voor vetten en 10 voor eiwitten. Respectievelijk gaat het dan om het percentage van de calorieën. In een voeding van 2200 calorieën gaat het dan om 220 calorieën voor de vetten en 220 voor de eiwitten. Voor vetten is dat een moeilijke zaak, want dat betekent (delen door 8) minder dan 30 gram, iets waar zelfs zuinige vetverbruikers soms in het veelvoud zitten… Voor eiwitten betekent dit ongeveer 55 gram. Voor mensen die puur plantaardig eten, en niet teveel noten, zaden en pitten eten (want die bevatten allemaal 50+ % vet), en ook niet dagelijks een stevige portie peulvruchten eten, zal deze norm nooit worden behaald.

Ik verbaasde mij erover dat zelfs Frederic Patenaude deze problematiek aanstipte en verwees naar hennepeiwitpoeder als een oplossing van het probleem.

Ik was in het geheel niet vertrouwd hiermee. Ik dacht een geïsoleerd poeder kan nooit goed zijn… Waarom niet hennepzaad in zijn geheel eten? Maar het probleem is, dat als je 100 gram hennepzaad eet, je meer dan 50 gram vet hebt. Bovendien is hennepeiwit niet als andere geïsoleerde eiwitpoeders. In feite is het een volwaardig biologisch en rauw product, waar alleen het vet is uitgeperst en waar voor het overige alle andere voedingsstoffen intact zijn overgebleven.

Wist je dat hennepzaden een van de beste bronnen van de natuur zijn voor plantaardige eiwitten? Als je je eiwitinname uit een natuurlijke en veganistische bron wilt verhogen, dan is hennep-eiwitpoeder misschien de perfecte keuze met 20 aminozuren, inclusief de negen essentiële aminozuren die je lichaam zelf niet kan produceren en die je uit voedingsbronnen moet halen. Hennepproteïnepoeder is niet alleen een krachtpatser op het gebied van proteïne, maar het bevat ook inherent gezondere omega-vetten en vezels dan andere gangbare proteïnepoeders. Weet dat hennep ook vermoeidheid verbetert en positieve effecten heeft op het immuunsysteem, en dit zijn slechts enkele van de voordelen van hennepproteïnepoeder.

En wat nog meer?

Hennep is een aparte variëteit van de Cannabis sativa-plant, die kan worden gekweekt om de vezels in de stengel van de plant of zaadproductie te maximaliseren. De hennepplant wordt al duizenden jaren door mensen gekweekt, voornamelijk vanwege zijn medicinale toepassingen. Hennep heeft nauwelijks of zelfs geen meetbare niveaus van de bedwelmende verbinding tetrahydrocannabinol (THC), de cannabinoïde die bekend staat om zijn euforische eigenschappen. THC is uitgebreid onderzocht en de wetenschap heeft aangetoond dat het gezondheidsvoordelen heeft als het op de juiste manier wordt gebruikt. Hennep bevat doorgaans ongeveer 0,3 procent tot 1,2 procent THC, terwijl marihuana ongeveer 5 tot 10 procent of meer THC bevat. Maak je dus geen zorgen – het consumeren van hennep zal je niet bedwelmen. Hennepconsumptie is veilig, gezond en legaal. Hennepproteïnepoeder en hennepolie worden beide gemaakt van de zaden van de hennepplant. Hennepproteïnepoeder is aantrekkelijk voor de smaakpapillen met een licht nootachtige smaak.

Hennepzaden zijn een krachtpatser als het gaat om eiwitten met minstens 20 aminozuren, waaronder de negen essentiële aminozuren:

 • histidine
 • isoleucine
 • leucine
 • lysine
 • methionine
 • fenylalanine
 • threonine
 • tryptofaan
 • valine

Aminozuren zijn organische verbindingen die samen eiwitten vormen, en samen zijn aminozuren de bouwstenen van het menselijk lichaam. Hennep-eiwit levert de essentiële vetten (6-8%) omega-3 en omega-6 in een gezonde verhouding van 3: 1. Het is tenslotte belangrijk om omega-3, 6 en 9 vetzuren in balans te houden. Hennep is een van de weinige bronnen van het moeilijk verkrijgbare gamma-linoleenzuur (GLA), een gezonde, plantaardige omega-6 die anders wordt gemetaboliseerd dan andere, minder gezonde omega-6-vetzuren.

Van GLA rijk voedsel zoals hennepzaad is waargenomen dat het mensen helpt met:

 • ADHD
 • Borstpijn
 • Diabetes en diabetische neuropathie
 • Hartziekte
 • Hoge bloeddruk
 • Multiple sclerose
 • Obesitas
 • Premenstrueel syndroom
 • Reumatoïde artritis
 • Huidallergieën en veel andere

Of je nu een atleet bent, een gematigde sporter of niet erg lichamelijk actief, er is een breed scala aan voordelen van hennepproteïnepoeder die het voor vrijwel iedereen een goede keuze maken, waaronder:

 1. Je eiwitinname verhogen

Door regelmatig hennepproteïnepoeder te consumeren, verhoog je direct en gemakkelijk je proteïne-inname. Waarom is proteïne zo belangrijk? In je lichaam vormen eiwitten de vitale organen, spieren, weefsels en zelfs sommige hormonen. Eiwitten ontwikkelen en onderhouden zowat elk deel van je lichaam. Bovendien stimuleren ze de stofwisseling en verhogen ze het vetverbrandingspotentieel. Zonder voldoende dagelijkse inname van eiwitten, is het normaal dat je vermoeid raakt, last hebt van stemmingswisselingen en andere gezondheidsproblemen. Een studie gepubliceerd in de Journal of Agricultural and Food Chemistry ontdekte dat de kwaliteit van eiwitten uit hennepzaad verteerbaarheid en aminozuurscores heeft die hoger zijn dan die van granen, noten en peulvruchten. Als eiwitbron helpt hennepproteïnepoeder eiwitgebrek te voorkomen en levert het de eiwitten die je nodig hebt.

 1. Voor de gezondheid van het hart

Hennepzaden hebben een ideale 3: 1 balans van omega-3 versus omega-6-vetzuren, wat de cardiovasculaire gezondheid bevordert. Meer in het bijzonder bevat hennepproteïnepoeder linoleenzuur, een omega-3-vetzuur waarvan onderzoeken suggereren dat het coronaire hartziekten helpt voorkomen. Een studie gepubliceerd in Nutrition & Metabolism geeft aan dat hennepzaad het potentieel heeft om hartaandoeningen gunstig te beïnvloeden met hypotensieve effecten en anti-ontstekingeffecten. Onderzoekers suggereren dat het gunstig kan zijn voor hoge bloeddruk, atherosclerose en gezondheidsproblemen die verband houden met hartaandoeningen, waaronder diabetes en metabool syndroom. We raden aan om hennepproteïnepoeder aan een smoothie toe te voegen om de bloeddruk op natuurlijke wijze te verlagen, LDL-cholesterol te verlagen, HDL-cholesterol te verhogen en triglyceriden te verbeteren.

3. Ondersteunt de botgezondheid

Hennep is van nature rijk aan het essentiële omega-6-vetzuur gamma-linoleenzuur (GLA). Sommige onderzoeken suggereren dat mensen die niet genoeg essentiële vetzuren binnenkrijgen – vooral GLA en eicosapentaeenzuur (EPA) – meer kans hebben op botverlies dan mensen met een normaal niveau van deze gezonde vetten.
Een organisch hennepproteïneproduct bevat ook omega-3-vetzuren waarvan is aangetoond dat ze de gezondheid van het skelet ten goede komen. Studies suggereren dat omega-3 positief bijdraagt ​​aan markers van botopbouw en het risico op fracturen kan verminderen.

Hennepproteïnepoeder is rijk aan oplosbare en onoplosbare vezels, met ongeveer 1 gram vezels per portie. Beide vormen van vezels reinigen op natuurlijke wijze de dikke darm, waardoor constipatie en gifstoffen in het lichaam worden verminderd.

4. Verminder je hunkering naar suiker

Het indrukwekkende gehalte aan voedingsstoffen van hennepproteïnepoeder maakt het een perfecte bondgenoot in de strijd tegen het verlangen naar ongezonde snoep. Onderzoek gepubliceerd in Nutrition Reviews suggereert dat een toename van vezel-consumptie de prevalentie van obesitas kan helpen verminderen. Hennepzaadproteïne biedt een gezonde dosis vezels, die helpt bij het reguleren van de bloedglucose. Wanneer je de glucosespiegel stabiel houdt, zal je veel minder snel energiecrashes ervaren en zal je niet zo snel hunkeren naar suiker om de leegte te verlichten.

5. Een Boost voor het Immuun Systeem

Door hennepproteïne te consumeren, geef je je immuunsysteem gemakkelijk een boost. Onderzoek wijst uit dat de voordelen van hennepzaad om het immuunsysteem te stimuleren, voortkomen uit het unieke eiwitgehalte. Hennepzaden bevatten de bolvormige planteneiwitten edestine (65 procent tot 67 procent) en albumine (33 procent tot 35 procent). Deze eiwitten zijn verantwoordelijk voor enzymatische functies in het bloedplasma, samen met de vorming van antilichamen, waardoor ze cruciaal zijn voor een sterke immuunfunctie. Edestine wordt beschouwd als het gemakkelijkst verteerbare eiwit en lijkt sterk op eiwitten in het menselijk lichaam. Hennep bevat de grootste bekende niveaus van edestine in het plantenrijk, waardoor het een superieure eiwitbron is. Albumine is een andere goed verteerbare, hoogwaardige bron van plantaardig eiwit. Hennepzaden zijn vrij van trypsineremmers en oligosacchariden, twee dingen die de opname en verteerbaarheid van andere plantaardige eiwitbronnen negatief beïnvloeden.

Uniek Voedingsprofiel

Hennepproteïne is gemaakt van hennepzaden, die een stevige voedingsstoot geven, vergelijkbaar met lijnzaden. Hennepproteïne bevat een gezonde dosis vezels, chlorofyl, mineralen en antioxidanten zonder verzadigd vet, cholesterol, natrium of suiker. Een portie – ongeveer vier eetlepels (31 gram) – van een biologisch, kwalitatief hoogstaand hennepproteïne bevat ongeveer:

 • 120 calorieën
 • 13 gram koolhydraten
 • 12 gram eiwit
 • 2 gram vet
 • 11 gram vezels
 • 260 milligram magnesium (65 procent ADH)
 • 6 milligram ijzer ( 35 procent ADH)
 • 391 milligram kalium (8 procent ADH)
 • 44 milligram calcium (4 procent ADH)

Hoe gebruiken ?

Door biologische hennepproteïne in je voeding op te nemen, kan je gemakkelijk in je dagelijkse proteïnebehoeften voorzien. Zoek naar een hennepproteïnepoeder dat maar één ingrediënt bevat: koudgeperste, biologische hennepproteïne. je wilt geen toegevoegde hexaan, zuivelproducten, lactose of zoetstoffen.

De typische aanbeveling voor hennepproteïnepoeder is één tot vier eetlepels per dag, dat is ongeveer 30 gram. Je kunt hennepproteïne gebruiken zoals je elk ander proteïnepoeder gebruikt.

> Voeg het toe aan een smoothie of shake als ontbijt of als proteïne boost voor of na de training. Je kunt hennepproteïnepoeder ook gewoon mengen met je favoriete drank. Je kunt hennepproteïne toe voegen aan: ontbijtgranen, energierepen, traktaties, brood. Je kunt hennepproteïne gebruiken om tot 25 procent van het meel in gebakken goederen te vervangen, waardoor proteïne, vezels, gezonde vetten en veel voedingsstoffen worden toegevoegd.

Zoals elk eiwitsupplement, moet biologische hennep-eiwit worden geconsumeerd in relatie tot de eiwitdoelstellingen en hoeveel voedingseiwitten via andere bronnen worden geconsumeerd.

Hennepproteïnepoeder kan soms milde diarree veroorzaken, maar de beste manier om dit te voorkomen is door te beginnen met een lage dosering (een theelepel) en deze langzaam op te voeren.

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder