Zorgen maken

Je zorgen maken over gezondheid en de prijs die dat kost

Het engelse woord “worry” (zorgen) komt oorspronkelijk van het Latijnse “wyrgan” en betekent “wurgen”. Dat gebeurt wanneer wij ons zorgen maken. Wij versmachten onze creativiteit, ons vermogen om rustig na te denken, we ontwrichten onze kracht, ons uithoudingsvermogen, onze flexibiliteit, ons immuunsysteem en zelfs onze gezondheid. 

“Joy” (vreugde) anderzijds komt van het Latijnse “juwel” (vreugde). 

Zorgen tegen vreugde. De wurggreep van de zorgen tégen het juweel van de vreugde, van het leven, tegen gezondheid en gelukkig zijn…

Gezien zorgen ons wurgen is het beter voor ons om zorgeloos (on-wyrgan) te zijn, dit is leven zonder dat zorgen ons wurgen. Verantwoordelijk leven, dat wel, enthousiast en spontaan opkomen voor alles wat de moeite waard is… Blij, spontaan en betrokken. Kiezen voor het goede, zonder compromissen… en dan ervaren wat een zegeningen het brengt!

 Laten we door het leven gaan als juwelen van vreugde, dankbaar voor alles wat op ons pad komt. Als we alles op een rijtje zetten, hebben we toch altijd wel iets om dankbaar, tevreden en gelukkig te zijn. Dankbaarheid is de antidote van de wurgende wereld, waarin wij voelen te worden opgeslokt door het gevoel tekort te schieten,  of andere deprimerende gedachten. 

Je hoeft niet te leven met die krop, met die baksteen of die last. Maak het nooit zwaarder, maar altijd lichter. Kijk dan omhoog en zing je lied.

In ieder geval, in plaats van je zorgen te maken, en het te laten woekeren, is het veel beter je positief te informeren – alles leren over wat je zelf kunt doen om het maximum te halen uit je leven – en risico’s te vermijden, niet uit angst, maar uit respect voor je leven.

2 gedachten aan “Zorgen maken”

 1. Over zorgen maken
  Het is de grote waarheid wat je schrijft maar iedereen denkt daar zo niet over en heeft
  ook dat inzicht niet.
  Maar als je in je hoofd zo positief denkt heb je veel aangename en gelukkige momenten.
  Nog een zonnige dag.
  M.Thérèse

  1. Zorgen zijn rap gemaakt, en de wereld zou zoveel mooier zijn als we niet de gebreken opzoeken maar de goede kwaliteiten, als we positief creatief zouden zijn, de mogelijkheden zien en niet de obstakels, de zegeningen en als we zouden beseffen dt zoveel dingen zoveel erger kunnen zijn… maar dat gelukkig niet zijn. Het is waar, niet iedereen denkt zo. Ik kreeg zelfs ooit het verwijt dat dit niet “realistisch” is… de vraag is alleen “welke” realiteit… Ik heb voor mezelf besloten “er het beste van te maken”… en als iedereen dat doet, kan dat zo slecht niet zijn 🙂

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Verder lezen