Tandzeep

In 2001 las ik voor de eerste keer over “Toothsoap”. Het werd aangekondigd als dé oplossing voor de mondhygiëne, ter versterking van het glazuur…

De eerste versie daarvan waren dunne sliertjes zeep die al poetsend in de mond werden opgelost en ondertussen een hoop schuim produceerden. Het moet worden toegegeven dat het resultaat wel een mond frisse tanden gaf, maar de bittere zepige bijsmaak was minder. Eigenlijk vond ik dat een heel gedoe en 25 dollar voor zo een klein potje met een beetje zeepslierten vond ik toch een beetje met het haar getrokken. Ik probeerde zelf Marseillezeep te raspen, maar de smaak was nog slechter.

Ongeveer een jaar later kwam de vloeibare versie van Toothsoap op de markt. Dat lag al een heel stuk beter, was praktischer en efficiënter en de smaak van de zeep was zachter. Maar de gedachte bleef bij mij, waarom een flesje met 50 ml plantaardige zeep 25 dollar moet kosten… Dat daar vijf druppels etherische olie aan toegevoegd werden, kon dat niet verantwoorden.

Ik begon uit te zoeken wat er op de markt was aan zuivere plantaardige zepen (geen zepen van frituurvet, dierlijke smeltvetten of mengsels!), maar laat me zeggen dat er maar weinig echte zuivere ongeparfumeerde zepen bestaan. En dat het zoeken was als naar een speld in een hooiberg. Dat heeft vijf jaar geduurd, tot ik in 2010 zuivere biologische Castillezeep vond, waarvan de smaak niet bitter was en waar zo weinig mogelijk andere ingrediënten dan de natuurlijke olie of vetten (olijfolie, zonnebloemolie en/of kokosolie en soms een beetje citroenzuur als bewaarmiddel) werden aan toegevoegd. Opgepast, ik weet dat sommigen plantaardige glycerinezeep verkiezen, maar dat is niet geschikt om de tanden te poetsen.

Castillezeep ben ik beginnen te gebruiken als tandzeep, als shampoo, als douchezeep… maar telkens in een aangepaste dosering en met toevoeging van andere natuurlijke producten.

Na ruim vijftien jaar, is de tandzeep in verschillende varianten gebruikt geweest. Het volgende was de eerste versie :

50 ml biologische Castillezeep (van verzeepte kokos) 1 druppel etherische olie van marjolein ; 1 druppel etherische olie van rozemarijn ; 3 druppels etherische olie van venkel ; 5 druppels etherische olie van groene munt in een flesje van 60 ml met druppelpipet.

werd mijn eerste recept

Eén gedachte over “Tandzeep”

 1. Beste mensen van Natur-El
  het flesje Tandzeep van Herbomont kocht ik vorig jaar in de uitverkoop en toegegeven, het duurde even vooraleer ik kon wennen aan de smaak en aan het overvloedige schuimen. Dank zij de Tandzeep heb ik alle reden om de supermarkt-tandpasta voorgoed te verbannen.
  Ik gebruik twee maal per dag de Tandzeep met veel plezier en het komt mijn gebit bijzonder ten goede. Eén druppeltje op mijn tandenborstel is voor mij voldoende om mijn mond schoon en fris te poetsen en ik ben razend enthousiast over het helend effect en het goed gevoel in mijn mond. Het lijkt wel of mijn natuurlijk microbioom herstelt. Had ik het maar vele jaren eerder leren kennen !
  Nu is mijn eerste flesje Tandzeep bijna leeg en in de huidige shop is dergelijke Tandzeep niet meer te koop merk ik. Heel jammer. Wat nu ?
  Kan u me aub helpen aan een flesje Tandzeep of indien mogelijk om te laten weten hoe ik de Tandzeep zelf kan leren maken.
  Ik ben grote fan van natuurlijk gezond en waardeer de vele artikelen van Natur-El die me bij de les houden.
  Anne

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder