Juiste Voedselcombinaties

Suiker & Zetmeel

Een andere ongewenste combinatie is de gelijktijdige inname van zetmeel met suikers.  Ik weet dat dit wellicht het slechtst begrepen wordt, omdat zetmeel toch al heel dicht bij de suikers ligt. Maar rauwkosteters zullen zich zelden aan deze combinatie bezondigen. Zetmeelmaaltijden zijn typisch voor een gekookte maaltijd met aardappels, rijst, brood, pasta en andere bronnen van zetmeel. Dit is een combinatie die aanleiding geeft tot gisting. Het beste voorbeeld is het rozijnenbrood of de rozijnenkoeken of taartjes. Gebak, koeken, en zoete achterafjes… ze kunnen je heel wat ongemak, kortademigheid, zure oprispingen en opgeblazenheid bezorgen ! Voeg aan deze combinatie nog vetten toe en je krijgt een bron van indigestie.

Geconcentreerde voeding

Ik neem aan dat de lezers een minimaal inzicht hebben in de reden waarom voedselcombinaties moeten gerespecteerd worden : er zijn chemische wetten die de spijsvertering dirigeren, en die maken of je voedsel energie of vermoeidheid – genezing of ziekte – zal opleveren. De basisregel van de natuurlijke hygiëne was altijd : vereenvoudig  waar het kan, en die regel komt op zijn sterkst tot uiting in de mono-maaltijden.  “Het is het best om slechts één type voedsel per maaltijd te gebruiken”.
Onder “geconcentreerde voeding” verstaan we alles wat niet tot de fruit-groenten-groep behoort. Zelfs fruitsoorten die gedroogd werden, rekenen we tot het geconcentreerd voedsel, tenzij we die vooraf weken en daardoor terug een min of meer natuurlijke verhouding krijgen. Alles wat rijk is aan vet, eiwit of zetmeel, is geconcentreerd, bv. brood, pasta, rijst, peulvruchten, noten, zaden, pitten, avocado’s, olijven…
Het gemeenschappelijke kenmerk van al het geconcentreerd voedsel, is dat het meer tijd vergt om verteerd te worden. Meng je het met snel verteerbaar voedsel, dan is er een zeker conflict, want de vetten en geconcentreerde voedingsstoffen zullen hun tijd voor de vertering opeisen. Natuurlijk is het ook niet aangewezen om een maaltijd te nemen van exclusief geconcentreerd voedsel.  Ik denk daarbij aan de raad van Albert Mosséri, toen hij schreef dat het moeilijk is om je aan vers fruit en groenten te over-eten, maar de dagelijkse realiteit om zich aan geconcentreerd voedsel te overeten. Veel geconcentreerde voeding heeft maar een lage verzadigingswaarde. Dat betekent dat, hoe geconcentreerd voedsel ook is, je er gemakkelijk meer van eet dan goed voor je is. 
Daarom is het veilig om geconcentreerd voedsel te eten met de neutrale groep (bladgewassen en stengels), of met groenten in het algemeen. Ik ben er zeker van dat de meeste mensen te weinig groenten en fruit eten. Indien ze meer fruit en groenten zouden eten, zouden veel problemen zich automatisch oplos

sen. Maar laten we dan wel groenten en fruit juist gebruiken.

Combineren? 

Weg met de overbodige regels….

Mensen die hun eerste stappen zetten in de hygiënistische voeding, raken in de war van de veelheid aan combinatieregels. Akkoord, er zijn gewoonten die moeten veranderd worden, maar we moeten het niet pijnlijker maken dan het is. 

Als je het bovenstaande hebt gelezen, dan zou je er minstens moeten toe komen om slechts één enkel geconcentreerd voedingsproduct per maaltijd te gebruiken. 

Een beetje achtergrondinformatie over de werking van je lichaam, is ook altijd welkom. Als je begrijpt waarom dat zo is, komt het uit de sfeer van de grijze theorie. 

Voeding combineren is een taal, en als je ze verstaat, wordt het zeer eenvoudig. Laat me enkele voorbeelden geven : 


Meloenen – Iedere combinatietabel leert je, om meloenen altijd alleen te eten. Nochtans mag je het uitproberen : eet meloen met ieder ander soort vers fruit (uitgezonderd banaan), enkel op een lege maag. Je zult nooit enig probleem ondervinden. Maar eet nooit een geconcentreerd voedingsmiddel met meloenen.
Fruit – Is het nodig om nauwkeurig te weten of aardbeien zuur of halfzuur fruit zijn ? Vergeet het. Alle verse vruchten (op uitzondering van banaan die zetmeel bevat), kunnen samen gebruikt worden. Natuurlijk moet men niet iedere maaltijd alle fruitsoorten eten. 

Waarschijnlijk heb je zelfs ooit gehoord over het voordeel om zure vruchten te eten met minder zure ? Soms is dat noodzakelijk. Een ananas, hoe zoet hij door sommigen ook mag gevonden worden, is zuurder dan je denkt. Het is onmogelijk om je enkel met dergelijke zure vruchten te voldoen. Daarom is het goed om dergelijke vruchten beperkt te eten (bv 1/8 of ¼ van een hele zoete soort) en  dat aan te vullen met zoetere vruchten (maar geen banaan). 

Bananen hoe rijp ze ook zijn, bevatten altijd nog wat zetmeel. Men eet ze liefst enkel met zoete vruchten. Smoothies van banaan met zure vruchten, vermijd je best. 

Tomaten – De meeste mensen hebben tomaten leren eten als een groente, maar eigelijk is het een vrucht – een stuk fruit – met een laag suikergehalte. Om die reden kan je tomaten zowel in een fruitmaaltijd, als in een groentemaaltijd kwijt. 

Bladgroenten reken je niet mee – Nogmaals onze neutrale groep van groene bladgewassen – en groene voedingsaanvulling – waaronder sla, selderij, spinazie; deze groep kan je toevoegen aan iedere combinatie. Enkel bij meloen zou ik het niet adviseren. Deze groep combineert verder goed bij alle voedselgroepen, ook bij fruit.  

Eén gedachte over “Juiste Voedselcombinaties”

  1. Dank je Stefaan om de combinaties eenvoudig uit te leggen, want deze toepassen vond ik tot nu toe niet eenvoudig.

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder