Een betere Spijsvertering

Het zou kunnen dat je het niet met me eens bent, maar laat me even uitleggen, waarom ik denk dat de volgende eenvoudige stappen, de beste manier zijn om je spijsvertering – lees je gezondheid – te verbeteren. In feite komt het vooral aan op het toepassen van enkele eenvoudige combinatieregels.  Eens te meer mag het belang van het juist samenvoegen en het gericht uit elkaar houden van sommige voedselgroepen blijken.  

Wat ik meermaals hoorde, is de opmerking, dat wanneer je rauw eet, je verder geen enkele combinatieregel hoeft toe te passen. Het is waar dat je door rauw te eten al minder zetmeelrijke voeding zult eten. Dus dat probleem in de combinatie valt dan weg. En toch blijven er nog cruciale punten om op te letten. Zelfs al kan rauw eten begonnen worden met groot enthousiasme, toch kan het herhalen van fouten een stevige rem zijn om de rauwe voeding tot een succes en een energieke beleving te maken. Dus toch enkele desastreuse combinaties vermijden, zonder dat het ingewikkeld moet zijn !

Laat me beginnen met te vertellen dat er heel wat theorieën zijn over combinaties. Een aantal mensen gaan meteen steigeren als ze in één van onze recepten groenten en fruit samen in één maaltijd zien. Recent kreeg ik een mail van een nieuwe lezer die boos opmerkte, dat onze adviezen niet stroken met het hygiënisme, want dat het gelijktijdig eten van fruit en groenten moet vermeden worden.

Van waar komt deze gedachte? Het is één van de vroegste principes uit de combinatieleer. Let wel, dat deze combinatieleer groenten als één groep zag. Maar is dat zo? Is sla, spinazie, selderijstengels, broccoli, tomaat, aardappels, pompoen, paprika… echt zo’n vaste groep met gelijkaardige kenmerken? Helemaal niet. Dus, wanneer men vereenvoudigend spreekt over “groenten”, dan zegt men dat men ze best niet combineert met fruit. Dat klopt, want je vermijdt best het eten van citroenen of ananas met aardappels ! Maar als je de groenten begint te verdelen naar hun onderscheiden kenmerken, kom je tot vier groepen, en dan kan je één groep, nl. de blad- en stengelgewassen apart stellen, en bekijken als “neutrale groep”, die werkelijk met ieder soort voedsel kan gegeten worden.  Het is maar één voorbeeld, maar het toont aan dat bepaalde ideeën over combinaties niet goed begrepen zijn. Het is verrassend dat mensen bladgroenten en fruit vermijden, terwijl het nochtans kan resulteren in verrukkelijke maaltijden.

Suiker en vet

Als er één combinatie echt kritisch moet bekeken worden, dan is het de combinatie suikers-vet. Opgelet, ik spreek nu niet van industriesuiker, maar van natuurlijke suikers in verse of gedroogde vruchten met een of andere natuurlijke bron van vet. 

“Vet” impliceert de complete lijst van vethoudende of vetrijke voedingsmiddelen w.o. oliën, avocado’s, noten of ieder ander soort vetrijk voedsel. 

Wat weten we over vetten? Jawel, dat ze de spijsvertering vertragen en daardoor voedsel langer in de maag houden. Wat weten we over suikers? Dat dit voedsel van nature zeer snel doorheen de maag heen gaat, om direct op genomen te worden in de dunne darm.  Het geeft niet of het gaat over industriesuiker of suikers uit fruit. In beide gevallen reageren ze identiek. En wat gebeurt er wanneer suikers langer dan nodig in de maag en de dunne darm verblijven? Langer verblijf in het spijsverteringsmilieu houdt ze onderhevig aan de spijsverteringsactiviteiten. 

Toevoeging van zure spijsverteringssappen (bij eiwitten en vetten) vormt de basis voor wilde gisting. In het boekje over Smoothies legden we al uit hoe deze combinatie candidiasis in de hand werkt, door veel te lang in het maag-darmkanaal te zijn, en zo voeding te zijn voor schimmels. Het zijn niet de suikers die het doen, maar de combinatie van suikers met vetten. Veel mensen die ik ontmoet met candida kregen de raad om geen fruit meer te eten, maar het probleem ligt niet bij de suikers of het fruit, maar bij de slechte combinaties die met fruit worden gemaakt. We hebben het nochtans allemaal ooit gelezen : 

“Eet fruit op een lege maag” en “Eet fruit bij voorkeur alleen”. Het is zo simpel, maar in zijn eenvoud toch zo moeilijk…

Vet vraagt een lange verteringstijd, terwijl suikers normaal snel opgenomen worden. Deze twee samen, vooral in grote hoeveelheden, vormt fermentatie en het ontstaan van toxische bijproducten van de spijsvertering. Daar heb je gas en opgeblazenheid !

Nu zal je zeggen “hé, wacht eens even…  zijn dat niet de combinaties die we terugvinden in al die desserten, snoepjes, taarten enz, en zelfs in sommige fruitsauzen ?” Jawel, dat is zo. Heel erg lekker, en voor rauwkosteters een magnifieke presentatie dat rauw ook lekker kan zijn, maar eigenlijk niet bedoeld om in grote hoeveelheden elke dag te eten.  Zeker wanneer candida, of een spijsverteringsprobleem aanwezig is, zou er geen vertraging mogen zijn in de suikeropname, en moeten de regels verscherpt worden. 

Concreet gaat het over de combinatie van dadels en noten, noten en gedroogd fruit, de toevoeging van vetten aan fruitsmoothies, en natuurlijk ook de spijtige gewoonte van het eten van fruit na een maaltijd. Laten we eerlijk zijn : elke vorm van “dessert” na een maaltijd zou volkomen overbodig moeten zijn.
Fruit als dessert moet gezien worden als één van de meest te vermijden combinaties. Beperk de combinatie van fruit met vet, alhoewel men hierin geen heksenjacht moet houden. Een beperkte toevoeging van wat noten, zaden pitten aan zure vruchten, kunnen best door de beugel. (De natuurlijke fruitzuren zullen trouwens helpen om de vetten en eiwitten te splitsen). En onthou ook altijd het belangrijkste principe : leer luisteren naar je lichaam. Ben je vermoeid na een fruitmaaltijd ? Dan heb je ongetwijfeld een fout gemaakt. Na een fruitmaaltijd moet je je fit en energiek voelen.  Op spijsverteringsproblemen zat je echt niet te wachten !

wordt vervolgd

Omdat een goede spijsvertering zoiets belangrijk is voor het behoud van een goede gezondheid, kan je het best eens helemaal bestuderen, bv in onze publicatie over Voedselcombinaties. Houd het ook in de gaten, want op 1 december verschijnt “Voedselcombinaties Werken!”

Je bent verrast hoeveel impact een goede of slechte spijsvertering heeft op je gezondheid, je vermogen om te denken, je energie… en dat allemaal door de voedselkeuze + de manier waarop het voedsel wordt gecombineerd. We staan in onze literatuur stil bij tientallen andere factoren die de spijsvertering beïnvloeden… alles wat je altijd al had moeten weten !

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder