Reumatische aandoeningen

De voorbereidingen voor het PûrNatûr abonnement schieten goed op. Ik investeer er al mijn tijd in, zodat het over twee weken een jaar lang je dagelijkse bericht is, waar je kunt op steunen… Tot 22/1 heb je de kans om erbij te zijn aan voordeeltarief. Lees alles in de Downloadmap.

Maar ondertussen herbegint de cursus Natuur&Gezondheid ook en het eerstvolgende thema gaat over verzuring. Zou het kunnen dat je verzuurd bent? Zou het kunnen dat al die kleine en grote ziekten gevechten tegen verzuring zijn? Weinig mensen kennen het. Weinig mensen weten wat verzurend is en wat ontzurend is. Weinig mensen zien de relatie met de ernstigste chronische ziekten. Als we Johanna Budwig volgen, dan moeten we onder deze titel iets vertellen over chronische ziekten, want Budwig brengt ze in verband met verzuring. Hoe radicaal haar uitspraak is, kan door iedere gezondheidswerker dagelijks in de praktijk worden vastgesteld. Gezondheidsopvoeders moeten weten hoe verzuring de gezondheid uitholt en hoe belangrijk het is verzuring terug te dringen – niet door ontzurende remedies maar door voeding en levenswijze – en waar mogelijk te voorkomen. 

Verzuring is een algemene zaak en treft veel mensen. Volgens bepaalde bronnen zou minstens 80 % van de mensen (jong en oud, gezond en ziek) aan verzuring lijden en zou onder zieken minstens 90 % van hun aandoeningen in rechtstreeks verband staan met hun verzuring. Over welke ziekten gaat het dan? Om bijna àlle ziekten. Van verkoudheid, een licht huidprobleem tot kanker, auto-immuunziekten, nierziekten, leverziekten….

Wie veel contacten heeft met mensen en de complexiteit van hun klachten verneemt, komt tot de ontnuchtrende vaststelling in welke verzuringsstaat de massa leeft. Uit onze literatuur wordt duidelijk waar de verzuring vandaan komt en hoe het systeem zichzelf (normaal) in evenwicht houdt. De voedingsrealiteit van de massa staat echter in lijnrecht contrast met de behoefte of wens van het systeem; en de mogelijkheden om het evenwicht te behouden worden doorkruist door verkeerde toepassing van de voeding. Veel goed bedoelende mensen hebben hun eigen ideeën ontwikkeld over wat “gezonde voeding” voor hun betekent. Weinigen kennen echter hun eigen lichaam, weinigen bestuderen de natuurwetten of de voedingsregels.  Tradities worden voortgezet, volks -remedies voor de zuivere waarheid gepropageerd… 

De werken van Berg, Carton, Shelton, Ehret… m.b.t. verzuring zijn zo bepalend voor het begrijpen van de natuurlijke wegen om tot genezing te komen, dat een juist begrip over zuur-basen voor iedereen die zich als gezondheidsbegeleider wil profileren, of voor wie het zèlf wil doen, studieonderwerp nummer één moet worden. Laten we ons niet te gemakkelijk verleiden om te zoeken naar hulpmiddelen en remedies ! Laten we de kern van de gezondheid aanraken en vooral daar een positieve klank laten horen. Wil je een positieve verandering op de weg naar gezondheid, dan kan je niet zonder ontzuring. 

Ontzuring : de kraan van de verzuring dicht, méér groenten en fruit. De keuze is duidelijk. 

REUMA wordt dé verzuringsklacht bij uitstek genoemd. Reuma is niet nieuw, maar reist door de geschiedenis met de beschavingen mee. Zelfs de primitieve mens heeft de nadelen ervan moeten ondergaan toen hij geen andere keuze had, dan vlees te eten om te overleven… REUMA :  De duurste ziekte, de ziekte waar pijn, ongemak en bewegingsbeperking genoemd wordt.  Vandaar de bijzondere gevoeligheid van dit onderwerp. Pijn is pijn en sommigen zouden er àlles voor doen… behalve hun voeding veranderen, want… “wat heb je dan nog aan je leven” ? Met zo’n cliënten ben je snel uitgepraat. Maar ik ben er zeker van dat er ook mensen zijn die eerlijk en onbevooroordeeld zoeken naar een genietbare voeding, waar je beter van wordt…

Wat is de  OORZAAK van Reuma ? Als we de oorzaak kennen, kunnen we toch daar iets aan doen ? 

Zoeken naar één enkele oorzaak voor reumatische aandoeningen en artritis is net zo hopeloos als zoeken naar één oorzaak voor kanker. Deze groep van ziekten kristalliseren naar één absolute veroorzaker, zal ons in een onverdedigbare stelling drukken die ongepast is. Waar de klassieke stelling is, dat dé “oorzaak” van REUMA niet is gekend, evenmin als de oorzaak voor astma, allergie, diabetes, hart- en vaatziekten, kanker… en je kan die stelling begrijpen  – Overal is het besluit : “de oorzaak is niet bekend”… Komen al deze ziekten dan zomaar, onaangekondigd en “overvallen” zij de mens ? 

Men heeft bij herhaling geprobeerd een verklaring te geven. Spackman, Back en Scull onderzochten het spijsverteringskanaal van meer dan 400 artritis-patiënten en rapporteerden dat zij bij alle gevallen bijna gelijklopende toestanden vonden van gebrek aan vitaminen van het B-complex. 

In laboratoriumstudies van artritispatiënten vindt men alle evidentie voor de infecties : bloedarmoede, een hoge aanwezigheid van witte bloedcellen in acute gevallen; en een lage aanwezigheid van witte bloedcellen in chronische gevallen. Dit is belangrijk om te noteren : zie ook de lessen over rauwkost om de betekenis hiervan te ontdekken. 

Verder zien we een hoge graad van sedimentatie (afzetting), constipatie, een gereduceerde stofwisseling, onvoldoende of totale afwezigheid  van zoutzuur in de maag, evenals levercongestie. Al deze condities werden aangetroffen bij of voorafgegaan aan reumatische en artritis-aanvallen. 

De rol van de lever in het gebruik van eiwitten is van groot belang bij de behandeling van alle degeneratieziekten als kanker, artritis enz. Veel studies hebben het feit bevestigd dat eiwitgebrek het vermogen om het lichaam te herstellen en om het beender- en kraakbeenweefsel opnieuw op te bouwen vermindert. Ja het gebeurt ! Eiwitgebrek bij een overconsumptie van eiwitten omdat de eiwitten van slechte kwaliteit zijn door bakken en braden en omdat de eiwit-stofwisseling wordt belast door een overconsumptie. 

Dit zijn slechts enkele van de vele invloeden. 

Zo begint de introductie van de (opgenomen) voordracht 4D/ Reuma-Verzuring in Module R. Het wordt ook de start voor de voordracht as. zondag over Reumatische aandoeningen & Verzuring… met alle sleutels die je nodig hebt om verzuring te voorkomen en af te bouwen.

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder