Paardestaart

De legendarische paardenstaart… een kruid voor alle tijden

Equisetum arvense (is gekend als een bottenbouwer en heeft daarnaast nog tal van andere gezondheidseigenschappen. Wat is deze plant – beter gekend als heermoes – waard als toxinevanger? 

Bij eetbare planten zou je waarschijnlijk niet direct aan paardenstaart (heermoes) denken. Nochtans kan men de jonge toppen perfect verwerken in rauwe mix-bereidingen als smoothies of soepen. Dus als je daar ergens in je tuin zo’n oervervelende plek hebt waar de heermoesplanten met een ongeziene kracht proberen je het leven zuur te maken, dank de hemel voor zo’n rijkdom ! Er zijn verschillende soorten heermoes, maar in Europa is enkel Equisetum arvense nuttig en veilig in gebruik. Net als miniatuur-denneboompjes, groeit heermoes langs de weg en in onbewerkte velden. Sommige tuiniers noemen heermoes een plaag. Genezers weten dat het een cadeau is – net als zoveel andere spontaan groeiende blijvende onkruiden.

Silicium – Bio-opneembaar & genezend: Silicium is het meest voorkomende element op de aardkorst, maar een zeer kleine hoeveelheid is biologisch beschikbaar. Paardestaart heeft naast diatomen – meer silicium dan elke andere plant, en dat onder de vorm van siliciumdioxide die het meest bio-beschikbaar is in jonge scheuten. Silicium speelt een actieve rol in het calciummetabolisme. Silicium is een primair element in de vorming en reparatie van bot, kraakbeen, bindweefsel en huid. Silicium is essentieel voor een gezond hart en bloedvaten.

Osteoporose is toe aan een epidemische opmars. Hoewel het niet gaat om een magisch drankje of een toverremedie die werkt zonder aan de oorzaak te werken… kan paardenstaart toch helpen – liefst met behulp van lentescheuten. In geconcentreerde vorm – gedroogd en gemalen of een sterk aftreksel heeft het fantastische en snelle resultaten behaald bij het recalcificeren van botten. De beste manier om zoveel mogelijk voordeel te hebben van heermoes is het te verwerken in voeding: vers en gemixt in een vloeistof – of gedroogd en gemalen verwerken in voeding.

Volgens het National Institute of Health kan botverlies toe te schrijven zijn aan een sedentaire levensstijl; het consumeren van cafeïne, frisdranken, alcohol of tabak; langdurig gebruik van bepaalde medicijnen, schildklierhormoon supplementen, antibiotica, antidepressiva of antihistamines; of zelfs iets zo simpel als dehydratatie.

Heermoes, een plant met veel toepassingen

 De rechte scheuten stijgen sterk als botten uit de aarde. De signatuurleer is een mysterieuze manier waardoor we aanwijzingen krijgen voor de werkzaamheid van planten. Bij paardenstaart heeft dat niet alleen met botten te maken, maar ook met de stroom van water, met veerkracht, energie en een groot aantal andere voordelen.

Ieder jaar krijg ik e-mails van mensen die met het gebruik van paardenstaart zijn gestart en hun verhalen zijn hartverwarmend.

“Mijn haar is gestopt met splitsen en afbreuk, en mijn nagels zijn niet meer broos, maar sterk.”

“Ik moest na 6 maanden terug voor een nieuwe botdichtheidscan en had een 7% toename van de botmassa!”

 “Mijn patiënt heeft haar geplande carpaaltunneloperatie geannuleerd.”

 “Mijn chronische rugpijn is gedaan!”

 “In slechts twee weken was het gedaan met de schimmeltenen van mijn moeder, en begonnen de nagels mooi te vernieuwen .” 

 ‘Ik kan nu de trap bestijgen zonder de leuning vast te houden.’

Omdat paardenstaart mineralen beter kan absorberen dan de meeste andere planten, wordt het door agronomen gebruikt om te kijken naar kwik en andere verontreinigende stoffen in de bodem. Op dezelfde manier, als een bodem goud bevat, wordt het geabsorbeerd – de as van de stengels leverde soms meer dan 150 dollar op. Een van de voordelen van paardenstaart is het vermogen om zware metalen uit het lichaam te ontgiften. De mineralen uit paardenstaart fungeren als een soort chelator, die het afval door de nieren doorgeven. Paardenstaart kan de vitaliteit van de nieren herstellen door deze waardevolle organen van zuuropbouw te verlichten.

uit : Digitale Folder / De Weldaden van kruiden : Paardenstaart.

Volgende activiteit :

opgepast : nog slechts enkele plaatsen beschikbaar.

Hoeveel paardenstaart mag je in één dag gebruiken ?

Beste Sonja, Ik had het nog nooit gemeten en daarom heb ik onze portie van vandaag er eventjes bijgehaald. Deze morgen dronken we al een kruidenthee met verse meidoorn bloesem + blad en een handje heermoes toppen.
Meestal voegen we ’s middags bij onze smoothy nogal wat heermoes, maar vandaag hadden we andere dingen om erin te verwerken.
Vanavond maken we een aardappelpuree, waarin we een groene groentenmoes verwerken van gemixte muur, daslook en paardenstaart. Het is alles bij elkaar zo’n 200 gram groen. De portie heermoes heb ik gewogen en is 40 gram (voor 2 personen). Je kunt beter een hoeveelheid gebruiken die je dag na dag kunt aanhouden – zolang de heermoes groeit – en dat betekent op zijn minst tot eind september. Als je veel hebt, zoals in ons geval, moet je niet op een topje meer of minder kijken.

2 gedachten aan “Paardestaart”

    1. Beste Sonja, Ik had het nog nooit gemeten en daarom heb ik onze portie van vandaag er eventjes bijgehaald. Deze morgen dronken we al een kruidenthee met verse meidoorn bloesem + blad en een handje heermoes toppen.
      Meestal voegen we ’s middags bij onze smoothy nogal wat heermoes, maar vandaag hadden we andere dingen om erin te verwerken.
      Vanavond maken we een aardappelpuree, waarin we een groene groentenmoes verwerken van gemixte muur, daslook en paardenstaart. Het is alles bij elkaar zo’n 200 gram groen. De portie heermoes heb ik gewogen en is 40 gram (voor 2 personen). Je kunt beter een hoeveelheid gebruiken die je dag na dag kunt aanhouden – zolang de heermoes groeit – en dat betekent op zijn minst tot eind september. Als je veel hebt, zoals in ons geval, moet je niet op een topje meer of minder kijken.

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder