Rauw is beter

De natuur heeft zich geweldig ingespannen om je te voorzien van een buitengewone voeding. Levend en onverbeterbaar… maar omdat we dat eten, is dat nog geen reden om uit de hoogte te doen…

Sommige mensen verdelen hun leven in twee periodes : hun gekookte periode en hun rauwe periode. Voor de meesten is het een groeiproces, waarin gekookt langzaam plaats afstaat aan rauw.  Erger wordt het wanneer je over anderen begint te spreken als over mijn “gekookte vrienden of mijn gekookte familie”  

Ik beluisterde zojuist nog de CD van Leon Pollin “Je bent wat je eet”.  Daarin beschrijft hij onze pioniersjaren, toen we van een 100% industrievoeding zonder fruit en groenten,  langzaam overstapten naar “volwaardige voeding”. Het is een duidelijk neen aan de industrievoeding en ik geloof dat iedereen die een zekere verantwoordelijkheid voor de gezondheid neemt, daarin bemoedigd moet worden. Er zijn zoveel zaken die een negatieve invloed hebben. Men kan dat onmogelijk herleiden tot de invloed van rauw of gekookt. 

In ‘Het 12 Punten Programma voor uw Gezondheid” vind je een beschrijving van die voeding, maar ook van 11 andere invloeden. 

Ik moedig het aan als iemand stopt met roken

Ik moedig het aan, als iemand drastisch begint te bezuinigen op het gebruik van industriesuiker en wit meelproducten. 

Ik moedig het aan, als mensen hun alcoholgebruik verminderen of beter nog, stopzetten. 

Ik moedig het aan, als mensen beginnen aandacht te krijgen voor kwaliteit

Ik moedig het aan als mensen minder bewerkte producten kopen, maar volwaardige basisproducten waarmee ze zelf die zaken bereiden die ze appreciëren. 

Ik moedig mensen aan om meer groenten en fruit te eten.     

Ik moedig mensen aan om een fruitontbijt te nemen.

Ik moedig aan om de voedselcombinaties te bestuderen en te corrigeren. 

Ik moedig aan om minder verzurende voeding te eten, en meer ontzurende. 

Ik moedig mensen aan om zo weinig mogelijk medicijnen en synthetische producten te nemen. Daarentegen moedig ik hen aan om dagelijks groen te gebruiken, vers of gedroogd. 

Er is geen reden om hoog van de toren te blazen en van de rauwkostbeweging een elitaire club te maken. Al de pioniers in de rauwkostbeweging waren bescheiden mensen die voor ogen hadden hoe ze de mensen konden bemoedigen om de voeding zo natuurlijk mogelijk te eten. 

Als je erin geslaagd bent om bijna rauw te eten, maak je dan verdienstelijk om diegenen die nog geen 10% rauw eten te helpen de weg te vinden naar een voeding die op vele manieren helpt de kwaliteit van het leven verbeteren. Als iemand dagelijks één of twee glazen vers geperst sap kan drinken, moedig hem aan. Kan iemand voor iedere maaltijd een rauwkostsalade eten, prachtig. Leer dat rauwkost een magnifieke voeding is, met heerlijke gerechten, maar die ook een voedingsdiscipline vereist. 

Voedingsregels zijn niet overbodig in de rauwkostvoeding. We hebben te vaak gezien dat wanneer men rauw eet, mensen denken dat alles geoorloofd is… 

De wereld heeft behoefte aan mensen die bewust maken en die bemoedigen om er iets aan te doen ! En het is zeker – iedereen kan iets doen. 
Schuldgevoel is niet nodig. Jezelf kwellen omdat je in oude patronen bent hervallen evenmin. In plaats daarvan, probeer uit te vinden waarom het verkeerd ging en hoe je deze valkuil kunt vermijden. Vallen èn opstaan. Daar gaat het om. Alle winnaars zijn dikwijls gevallen… maar bleven niet liggen.

Literatuur / gedrukt of digitaal : 

  • De Natuurlijke kracht van Rauwkost / boek : enkel digitaal
  • Rauw Eten, het standaardwerk van Arshavir ter Hovannessian: gedrukt en digitaal
  • RauwkostTransformatie : brochure / gedrukt of digitaal
  • en heel veel materiaal om je te inspireren bij de bereiding : Receptenbundels, Receptenkaarten, Gezondheidsgidsen…

Vandaag kreeg ik een link naar een site waarin een ander alternatief tegen kanker werd besproken. Toen ik een beetje verder las, las ik een vreemde uitspraak : “Kanker is een loterij en je kunt er niets aan doen”

Wel dat is een loterij waar ik niet aan mee doe en waar ik niemand aanraad om een abonnement te nemen. Met al onze kennis over de invloeden en modaliteiten die er een bijdrage toe leveren, zouden we er alles moeten aan doen om zo natuurlijk mogelijk te leven en niet alleen de voeding te verzorgen, maar ook de levenswijze en de geestelijke gezondheid. 
Onze twee eerste Nieuwsbrieven gingen over de rol van Rauwkost en bieden motivatie om dagelijks (veel) meer rauw te eten. Als mensen er toe komen om tot 80% van hun voeding rauw te eten, en voor het overige die 20% op een wijze manier te selecteren, en daarnaast aandacht schenken aan rust, sereniteit, beweging, ademhaling, zonlicht, buiten zijn, matigheid… laten we dan maar eens kijken wat die “loterij” ons zal bieden ! 
Als je het beste van het leven kiest, kan het niet anders of het leven jou het beste biedt. 

Dus wil ik nog eens dat RAUW ETEN in de verf zetten. 
Dit is het : 

Groenten, fruit, noten, zaden, pitten, kiemen, kruiden, gedroogde groenten en gedroogd fruit…

Verwerkt in rauwe soepen, sappen, salades, smoothies, sausjes, pasteien of gewoon uit de hand. Levend voedsel, met al zijn enzymen en levenskracht, klaar om hun levenskracht over te dragen op 40.000 miljard cellen, om ze in de beste conditie te brengen.
Vers, natuurlijk, puur, onveranderd…

  • Aangenaam om te zien, aangenaam om te ruiken, aangenaam om van te proeven, zuiver en puur. 
  • Hoogste aandeel van vitamines.
  • Onbeschadigde enzymen.
  • Beste biologische conditie van de mineralen.
  • Met de geringste beschadiging van de beschermende stoffen, antioxidanten en activatoren.
  • Beste wapen tegen ouderdomsverschijnselen en verlies van functies.
  • Beste preventie tegen het merendeel van de gekende ziekten. 
  • Goed voor baby’s, kinderen, volwassenen, ouderlingen, gezonden en zieken.
  • Te gebruiken op zo’n manier dat het lichaam er het meeste voordeel kan uithalen : bereid in functie van de mogelijkheden en beperkingen van de stofwisseling.
  • Met een grote variatie in smaken, kleuren, texturen en bereidingswijzen, wisselend met de seizoenen, op smaak gebracht met al het goede van de natuur.
  • Voor genezing zoals met geen medicijnen kan worden bereikt. Met wijsheid door de Schepper bereid tot welzijn van de mens, om gezonde mensen in goede gezondheid te houden, om het lichaam te zuiveren.
  • Tegen verzuring, intoxicatie, plaquevorming; tot sanering van het inwendig moeras.
  • Rauwe voeding zou minstens 50%, en liefst 80% van onze dagelijkse voeding moeten zijn.

Gebruik het : 
– uit de hand
– verwerkt in salades
– onder de vorm van vers geperst sap
– gemixt tot een smoothie
– koud of licht verwarmd in een rauwe soep… 

  • Dit is geen loterij, maar de beste en de positiefste gezondheid-verzekering die er bestaat !

Als je echt kiest voor ‘natuurlijke voeding’…
Dat kan niets anders dan rauwkost zijn !
Nog meer redenen om rauw voedsel te eten

Rauw eten, heeft alleen maar voordelen

– De noodzakelijke voedingsstoffen: levend voedsel is van een betere kwaliteit.

– Een betere vertering: levend voedsel wordt gemakkelijk verteerd – een paar minuten tot 5 à 6 uren vergeleken met 40 tot 100 uur voor gekookt voedsel.

– Meer energie: een voedingswijze gebaseerd op overwegend of uitsluitend levend voedsel laat ons niet vermoeid achter. Mensen hebben de neiging tot slapeloosheid na een gekookte maaltijd.

– Geen degeneratieve ziekten die te wijten zijn aan de voedingswijze: rauw voedsel veroorzaakt of onderhoudt geen degeneratieve ziekten.

– Een lagere hartslag: met ongekookt voedsel, kan de polsslag dalen tot 40 slagen per minuut of meer.

– Minder lichaamsgeur: lichaamsgeuren zijn tekenen van een giftig lichaam. Met ongekookt voedsel hebben we zelden een lichaamsgeur.

– Minder dorst: met levend voedsel (rauwkost, dus veel fruit en groenten), drinken we minder omdat we het natuurlijke, gedistilleerde water in vers fruit en groenten niet uit het voedsel gekookt hebben, en omdat we geen water ophoudend tafelzout gebruiken.

– Propere tanden en minder tandschade: Met ongekookt voedsel hebben we schonere tanden. Je zal geen vorming van kalk krijgen, wat bij het eten van gekookt voedsel meestal wel gebeurd. Bij een ongekookte voeding kan de hitte je tanden, maag en mondbekleding niet beschadigen. In feite, verbetert de gezondheid van de tanden met de inname van ongekookt, levend voedsel.

– Gewichtscontrole – levend voedsel voorkomt de kans op overeten: bij een keuze van levend voedsel, is overeten een veel minder groot probleem. Gekookt voedsel is geconcentreerd. (Bijvoorbeeld, men eet drie gekookte wortelen voor één rauwe wortel). Rauw voedsel voorziet in een grotere voeding, en dikwijls in grotere hoeveelheden!

– Meer mentale helderheid: met ongekookt voedsel, wordt de capaciteit van ons geheugen, kracht van de concentratie, creativiteit en spiritueel bewustzijn veel groter.

– Geen slijmen: rauw voedsel eten veroorzaakt geen keel of hoofd dat volgeladen zit met slijm. Publieke sprekers en zangers met een rauwe voedingswijze zijn zeer blij, dat ze niet steeds hun keel moeten schrapen omwille van het slijm dat er in zit.

Onthoud, het enige voedsel dat “cel-voedsel” (voedsel dat zijn doel bereikt en het cellenleven onderhoudt) genoemd wordt, is levend voedsel. En de snelste manier om het lichaam opnieuw op te bouwen voor een goede gezondheid, is het eten van grote hoeveelheden rauw fruit, groenten, noten en zaden!

Een voedingswijze met een hoog aandeel van rauwkost heeft vooral invloed of de absorptie en het gebruik van zuurstof in de spiercellen.

In 1938, toonde professor Hans Eppingers, hoofdarts aan de First Medical Clinic van de universiteit van Oostenrijk aan, dat rauw voedsel de cellulaire ademhaling verhoogt. Een hoofdzakelijk rauwe voeding stimuleert ook de spiercellen om voedingsstoffen te absorberen en afval efficiënt te verwijderen.

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder