Sap je Gezond

Een vraag die soms wordt gesteld is, of men door middel van sappen in staat is om voedingstekorten op te lossen? Het antwoord is volmondig ja. Het was Dr. Norman Walker die zich de vraag stelde van waar die magische kracht kwam, om van hem – een hopeloos en ten dode opgeschreven geval –  een gezond mens te maken, met hernieuwde kracht, met een helderheid en pit. Walker wordt de vader van de sappentherapie genoemd en niemand bestudeerde de sappen zoals hij het heeft gedaan. Niemand heeft meer ervaring met sappen en therapie als hij. Drie jaar lang dronk hij zelf dagelijks drie liter vers geperst sap. Het eerste jaar kon hij trouwens nauwelijks iets anders binnen houden… De volgende zestig jaar was één liter sap per dag een vast onderdeel van zijn voeding. Dat sap bestond hoofdzakelijk uit groenten, waarvan een gedeelte bladgroenten.

Laat me één voorbeeld geven van hoe sap voedingstekorten kan opheffen.

Ik haal het uit het niet verschenen boek van Patrick Geryl : ‘Zeven Dieetwetten van de Natuur”.

‘De positieve resultaten die de natuurlijke therapie bij foliumzuurtekort oplevert, zijn zo verbijsterend dat ze bijna ongelooflijk lijken. Ik haal hier het opmerkelijke geval aan van een jonge vrouw. Na haar bevalling was ze onderhevig aan ernstige emotionele problemen. Van bij haar zwangerschap tot aan de bevalling verliep alles normaal. Enkele dagen na de geboorte werd ze plotseling angstig en kreeg ze hallucinaties. Ze werd tevergeefs gedurende bijna twee jaar behandeld met tranquillizers die, erg genoeg, ook foliumrovers zijn. Verschillende malen trachtte ze zelfmoord te plegen. Tot haar geluk was er een dokter die haar grote hoeveelheden sap te drinken gaf. Na slechts één week had ze al sterke vooruitgang gemaakt. Na nog geen twee weken was ze bijna volkomen hersteld! Ze werd uit het kuuroord ontslagen met de opdracht om dagelijks veel verse sappen te blijven drinken om haar foliumzuurgehalte op peil te houden.’

Maar de mogelijkheden om tekorten op te heffen door sap, gaan veel verder dan alleen maar foliumzuur. Bijna alle tekorten kunnen worden weggewerkt door dit godenvoedsel. Zie het als een luxe, een noodzaak, of een zaak van levensbelang… sap.

Detoxen met sap

Detox-kuren zijn er vandaag in overvloed. Het lijkt erop dat ineens iedereen wakker geworden is en begrijpt dat ziekte een gevolg is van een te hoge opstapeling van toxines waar je lichaam vanaf wil. De Amerikaanse Dr. Tilden  zag meer dan vijftig jaar geleden ziekte als een gevolg van toxines die de bloedstroom overspoelen. Maar hij was niet de enige of eerste die het belang van een zuiver lichaam in de kijker zette. De ganse natuurgeneeskunde gaf al – zo lang als ze reeds bestaat in verschillende vormen en methoden – het advies om te reinigen.

Je kunt natuurlijk afvragen hoe een mens aan al die toxines komt, die zich opstapelen tot je er ziek van wordt. De bronnen van die toxines kunnen heel divers zijn. In feite is het zo dat het lichaam permanent toxines produceert en ook permanent toxines uitdrijft.

Zo lang de toxines het lichaam even snel verlaten, als ze worden geproduceerd, heb je niets te vrezen. Er is geen opstapeling en je vervuilt je lichaam niet. Maar dat is niet altijd zo. Soms beschikt het lichaam niet over de  energie om direct af te rekenen met de toxines, bv. omdat er teveel energie gebruikt wordt voor andere activiteiten. In dat geval parkeert het lichaam toxines in het weefsel, in afwachting van een toekomstige gelegenheid.

Bereiken de toxines de tolerantiegrens van het lichaam, dan maken ze gebruik van een acute ziekte om met kracht op te treden als een “plaatsvervangende eliminatie”. Maar dat vinden we erg vervelend… een verkoudheid of griep komt ons ongelegen. Of we zien ziekte als onze vijand, in plaats van als vriend. Daarom zijn we snel in het gebruik van middeltjes om de ziekte de kop in te drukken. Geen detox dus. Ondertussen gaan we door met het produceren van toxines, boven de capaciteit van de ontgiftiging. Het is dan mogelijk dat het lichaam een nieuwe poging tot ontgiftigen onderneemt… misschien op dezelfde manier, misschien op een andere manier. Hoe meer het organisme wordt tegengewerkt, hoe krachtiger de pogingen en ernstiger de ziektesymptomen…

Ja, we hebben veel acute ziekten overwonnen. Niemand sterft nog aan een griepje, een verkoudheid of koorts. Maar des te meer chronische ziekten, omdat ziekte nooit de kans kreeg om te doen wat ze moest doen.

Dus zochten we naar detox-kuren. Maar wat denk je van detox-kuren waarvan gezonde mensen ziek worden… kunnen zieke mensen daarvan gezond worden? Toch gebeurt het. Sommige mensen denken dat detox-kuren afhankelijk zijn van middelen en remedies, maar dat is niet zo. In de eerste plaats is er energie nodig om naar de diepte te gaan. Rust is extreem belangrijk voor het opladen van de batterij.

Voor alles moet men begrijpen van waar de toxines komen. Te veel voedsel (meer dan wat de spijsverteringsorganen vlot kunnen verwerken), verkeerd voedsel, verslijmend voedsel, geconcentreerd voedsel, teveel eiwitten, door de industrie verminkt voedsel… voedsel dat zelf bezoedeld is door additieven en chemicaliën… Ja, het is een wonder dat we niet veel zieker zijn, als je alle mogelijke bronnen van intoxicatie op een rijtje zet.

Je lichaam goed voeden, is één van de instrumenten waarmee je je lichaam kunt helpen om de strijd tegen toxines aan te bieden. En met wat zou je de elektrische lading van je lichaam beter kunnen voorzien dan door het gebruik van verse sappen? En dat niet alleen tijdens een paar kuurdagen, maar liefst iedere dag. Wat weerhoudt je om je lichaam te voorzien van datgene wat volgens Dr. Shumann gerekend wordt tot de elementaire behoeften van het lichaam? Volgens deze dokter zou je, als je in goede gezondheid wil blijven en nooit ziek zijn, 7 kg fruit en groenten moeten eten. Onmogelijk zeg je? Ja, dat is waar en ik zie het nog niet gebeuren dat mensen vier kilogram groenten eten uit een grote variatie van wortelgewassen, bladgroenten en vruchtgroenten. Maar daar maak je anderhalve liter vers sap uit, en dat kan je wel drinken, waardoor je vermijdt dat je lichaam eet overlast aan cellulose te verwerken heeft. De overige 3 kg. kan je gemakkelijk zo eten. Dat is hoofdzakelijk fruit.

Een tip om te detoxen  is gericht op het schoonmaken van de lever. De lever is de cruciale schakel in de ontgiftiging van je lichaam. Drink ter verbetering dagelijks het sap van ½ rode biet met 3 appels.

Is je lever er erg aan toe? Drink dan daarnaast ook dagelijks een glas sap, gemaakt uit een stevige peer en één appel.

Noteer dat alle groentesappen goed zijn om te detoxen. Wees er zeker van dat vers geperst sap al veel mensenlevens heeft gered. Misschien ook het uwe?

Sap je Gezond – een parel van informatie en aanmoediging !

gedrukt of digitaal

Sap je gezond kaft

Wil je nog meer toepassingen van zuurstof voor je gezondheid ?

Zuurstof 2

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder