Walnoten

Walnoten – okkernoten – behoren tot de boomnotenfamilie, samen met paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia noten, pecannoten, pijnboompitten en pistachenoten. Elk heeft zijn eigen unieke voedingswaarde.

Een kwart kopje walnoten, geeft meer dan 100 procent van de aanbevolen dagelijkse waarde van plantaardige omega-3 vetten, samen met ruime hoeveelheden koper, mangaan, molybdeen, en biotine.

Wist je dat 90% van de antioxidanten van walnoten in het dunne vliesje dat het witte vruchtvlees omgeeft zitten?

Voor maximaal voordeel, kijk erop toe dat de noten biologisch, vers en rauw zijn. Gepasteuriseerde noten hebben geen gezondheidsvoordeel. Geïsoleerde walnootolie is waardeloos. Eet de olie mèt de noot. Eet nooit oude, ranzige noten. Als de smaak van walnoten scherp of ranzig is, houd ermee op. Neem dan liever pecannoten in de plaats.

Je kunt de kwaliteit van walnoten verbeteren door ze (gepeld) te weken in water, wat zal helpen om de enzyminhibitoren te verwijderen. Op deze manier kan je ze bv. verwerken in smoothies of fruitsauzen.

zeldzame krachtige antioxidanten

Antioxidanten zijn essentieel voor je gezondheid, omdat ze worden verondersteld de controle te houden over hoe snel je ouder wordt, door het bestrijden van vrije radicalen, die de kern vormen van leeftijdsgebonden achteruitgang. Walnoten bevatten unieke en krachtige antioxidanten die beschikbaar zijn in slechts een paar soorten voedsel. Hieronder vinden we oa. chinon juglione, het tannine tellimagrandin, en het flavonol morin. Walnoten bevatten antioxidanten die zo krachtig zijn in de strijd tegen vrije radicalen en de onderzoekers vinden het “opmerkelijk” hoe walnoten-polyfenolen chemisch-geïnduceerde leverschade helpen voorkomen. Walnoot polyfenolen hadden de beste werkzaamheid onder de geteste noten en ook de hoogste-lipoproteïne gebonden antioxiderende werking. De onderzoekers concludeerden: “Noten zijn rijk aan polyfenolen die door binding aan lipoproteïnen oxidatieve processen die leiden tot atherosclerose in vivo remmen. In menselijke suppletie-studies werd aangetoond dat noten het lipidenprofiel, de endotheelfunctie verhogen en ontsteking, alle zonder het risico op gewichtstoename. Omdat noten juist een verhoogde verzadiging veroorzaken, kan het gebruik van noten in een voedingswijze helpen om gewichtstoename te voorkomen.

Bij Natur-El in Erwetegem hebben we net de walnotenoogst achter de rug… Formidabel wat zomaar één volwassen boom kan voortbrengen.
Ben je niet bang om naar de toekomst te kijken? Dan hebben we voor jou zaailing walnootboompjes / één jaar van 30-60 cm hoogte. Een walnoot boom moet altijd jong geplant worden omdat hij een penwortel heeft die zich diep in de grond boort. Je zult verbaasd zijn wat voor wortel zo’n eenjarige plant al heeft.

Vanaf nu : walnootboompjes voor de prijs van 2 euro. Af te halen na afspraak (1 euro per stuk vanaf 10 st)

Terwijl je dan toch bezig bent met je eetbare tuin : bieden wij je ook zoete kastanjeboompjes / zaailing één jaar / voor 1 euro.

En heb je plannen voor een mooie oprit met statige bomen, dan kunnen wij je onze zwarte walnootboompjes aanbevelen. Dit is een kampioen in het verdrijven van insecten, met zijn citroenachtig aroma. Zaailing één jaar / voor 3 euro/st.

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder