Brandnetels

Het is voorjaar en ik zie nog steeds al die mensen grijpen naar hun kopje thee of koffie om de dag te beginnen… Wist je dat Brandnetel meer energie kan leveren dan een kopje koffie? Meestal als een aftreksel, maar liever nog in sap, en later ook in soep, maar ook gemalen in voeding of als supplement (zelfs in gedroogde vorm), bevat dit kruid grote hoeveelheden mineralen en vitaminen. Traditioneel worden netels gebruikt voor stressreductie en energie, omdat ze de extra bonus geven voor de opname van meer ijzer in de bloedbaan. (Zie “Zeitschrift Fur Phytotherapie” waar Duitse onderzoekers in de studie aantoonden hoe patiënten die brandnetelthee dronken, meer ijzer in het bloed kregen en daardoor weerbaarder werden).

Er zijn zeker enkele redenen om brandnetels vers of gedroogd in je voeding te integreren. Maak er een dagelijkse gewoonte van.

HOE BRANDNETELS GEBRUIKEN ?

Rauwe brandnetel

 • In de lente kan men de jonge topjes rauw gebruiken.  Zij bevatten nog maar weinig netelzuur.  Met spinazie en andere groene bladgewassen vormen ze een goede combinatie.  Mix deze jonge topjes met spinazie in de blender. Voeg de gemixte puree toe aan een warme of rauwe saus, aan soepen of maak een volledig rauwe soep met brandneteltopjes en andere groenten. 
 • Hoewel gekookte brandnetelsoep of gestoofde brandnetel wel erg lekker kan zijn, verliezen ze door bereiding grotendeels  hun voedings- en geneeswaarde.
 • Brandnetelsap
 • Men kan de jonge blaadjes en scheutjes plukken en persen.  Het sap wordt met zuiver water verdund in een verhouding van 1/5.  Men kan 1 eetlepel /5 eetlepels water gebruiken of men voegt gewoon 1 eetlepel brandnetelsap aan een glas groentenap toe, 2 à 3 maal/dag.
 • Liefst op nuchtere maag en tussen de maaltijden.  Het is aan te raden langzaam te drinken en het sap een tijdje in de mond te houden alvorens door te slikken.  Zo krijgen de zeer fijne deeltjes de gelegenheid om direct in de slijmvliezen binnen te dringen en door het bloed opgenomen te worden.
 • Brandnetelthee
 • Men neemt verse of gedroogde brandnetels en giet hierover heet water en laat dit aftreksel 10 minuten trekken.  Bij gedroogde brandnetelthee gebruikt men 1 koffielepeltje per tas.  Men drinkt 3 tassen per dag. Men mag zoeten met honing.
 • Brandnetel als keukenkruid
 • Zowel droge als verse brandnetel kan men in sausjes, mayonaise of soep verwerken.  Gedroogde brandnetels kan men verpulveren met de vingers en in soep strooien nadat ze gekookt is. Gedroogd brandnetelblad is ook in poeder te koop en kan op het einde van de bereidingstijd aan talrijke recepten toegevoegd worden.  Verse brandnetels kunnen zoals kervel of peterselie gebruikt worden. Ze moeten evenwel zeer fijn gemalen worden.  
 • Op die wijze behoudt de brandnetel zijn geneeskrachtige waarde.  Wie van brandnetelsoep houdt kan het beter op deze manier doen in plaats van de brandnetels mee te koken.
 • Gemengde brandnetelthee
 • Bij vervuild bloed is het aan te raden de brandnetel als thee te gebruiken.  In de meeste gevallen is het aan te raden de brandnetel in combinatie met andere kruiden te gebruiken.  Het mengen van kruiden vraagt een zekere kennis en ervaring.  
 • Ontzurende thee
 • Tegen reuma, jicht, artrose of ontsteking van de ischias alsook voor mensen die erg verzuurd zijn.  Personen die bv. veel vlees, vis, peulvruchten, kaas of granen hebben gegeten.*
 • 1 deel MEIDOORNBLAD
 • 1 deel BERKENBLAD
 • 1 deel GULDENROEDE
 • 1 deel BRANDNETEL
  • ….en natuurlijk moet je ook iets doen aan die verzurende voeding. 
inschrijven tot maximale bezetting

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder