Op de goednieuws.org site loopt een serie artikels over acties die moeten ondernomen worden om natuurlijk gezond te zijn. Op de laatste blog – waar het ging over het stopzetten van het gebruik van suiker – was een reactie dat iemand alles al geprobeerd had om de suikerverslaving te doorbreken… “en dat men suiker moet hebben – of men loopt de muren op…”
Dat leek me een goede gelegenheid om een paar tips te geven om de suikerverslaving te doorbreken.
Er zijn veel strategieën om je verslaving aan suiker te verminderen, maar ik weet dat gewoonten hardnekkig zijn en dat het een sterke motivatie vraagt om standvastig te zijn in dit project. Suiker eten wordt geassocieerd met emoties, met troost, met energie, met beloning… Weet dat de hele voedingsindustrie heel goed bestudeerd heeft wat de menselijke voedingsvoorkeuren zijn en dat je stevig in je schoenen moet staan om aan de zuiging van die molen te weerstaan.
Geraffineerde suiker draagt bij aan een verscheidenheid van negatieve bijwerkingen, zoals tandbederf, een verzwakt immuunsysteem, kanker, tekort aan mineralen, leverschade, insulineresistentie, gewichtstoename, vroegtijdige veroudering, depressie, angst, chronische vermoeidheid, stemmingswisselingen en hyperactiviteit (waaronder vele andere).
Natuurlijk is niet alle suiker gelijk gemaakt. Als ik het over suiker heb, bedoel ik geraffineerde suiker die je toevoegt aan diverse bereidingen, maar die ook verscholen is in 101 producten uit de supermarkt.
Ik heb het niet over fruitsuiker, die door het lichaam volgens een heel ander concept wordt verwerkt, en helpt al het bovengenoemde te voorkomen in plaats van het aan te moedigen. Dus, ga niet schieten op fruit, want dan verlies je je grootste kracht in het behoud van gezondheid! Fruitfobie is het resultaat van commerciële rages die koolhydraten zien, als niet gewenste voeding. Nochtans zijn het de koolhydraten die de drive van iedere cel vormen. Een groot deel van mijn voeding bestaat uit fruit en bladgroenten, en ik voel duidelijk dat alles wat ik anders eet dan dat, niet de positieve invloed heeft die fruit altijd heeft. Dus vergis je niet.
Hier zijn enkele strategieën om je verslaving aan suiker te verminderen:
1. Bezuinig in stapjes
Als je radicaal breekt, heb je meer dan kans om na een paar dagen alles met suiker te eten. Zeker als je niet de overstap maakt naar meer fruit, dreig je in een moment van energiegebrek te komen. Lees erover (bv SuikerVrij) en haal alles in huis wat je motivatie kan versterken. Bestudeer het suikergehalte (toegevoegd) in voeding en begin met zelf de suikerpot dicht te houden, maw voeg zelf geen suiker meer toe. Vermijd om tussendoor te eten. Indien nodig, drink een glas water en uitzonderlijk een groentesapje. Is het om de troost te doen? Maak dan een afspraak met jezelf. Doorzie de valkuil. Uiteindelijk zul je merken dat je niet zoveel suiker wilt, en het doorbreken van de verslaving komt vanzelf.
2. Trap niet in suikervrij
Het gamma van “Suikervrije” of “Suikerbeperkte” producten zijn gewoonlijk net zo’n industrieproducten als al de rest. Wat je nodig hebt is echt voedsel, dat je dwingt om te kauwen, zodat er bevrediging ontstaat. Producten met suikersurrogaten zitten vaak boordevol kunstmatige zoetstoffen, die bedenkelijk en ziekteverwekkend zijn en het ergste dat je in je lichaam zou kunnen stoppen. In feite verhogen kunstmatige zoetstoffen je eetlust en verlangen naar suiker (omdat je hersenen in de war raken, signaleert het dat je het “zoet” (en energie) geeft, maar je niet tevreden stelt, dus blijft de hunkering en raak je in een vicieuze cirkel.).
3. Lees voedseletiketten
Dit is een raad die ik zelden geef. Eigenlijk zou je zoveel mogelijk voeding zonder etiketten moeten kopen, maar het kan helpen om het eens allemaal te bestuderen. Veel bewerkte voedingsmiddelen (in blik, in dozen, in zakken) zitten boordevol suiker – voedsel dat je nooit voor mogelijk had gehouden. Suiker slaagt erin zijn weg te vinden naar crackers, brood, ontbijtgranen, soepen, specerijen en zoveel andere in de winkel gekochte producten. Lees de etiketten en zorg ervoor dat het suikergehalte lager is dan 1-2 gram per portie.
4. Pas op voor stiekeme suikernamen
Suiker wordt niet altijd als “suiker” benoemd onder ingrediënten. Het heeft vele andere vormen, zoals suikers die eindigen op -ose (sucrose, dextrose, fructose, glucose, galactose, lactose, fructose-glucosestroop (HFCS), vaste glucose), rietsap, dextrine, maltodextrine, dextran, gerstemout, bietsuiker, glucosestroop, karamel, rietsuiker, dadelsuiker, moutsiroop, diatase en veel andere. Ga ervan uit dat je geen van deze alle wil.
5. Voeg smaak toe met zoete kruiden
Als het om de smaak te doen is, zijn er een aantal interessante kruiden, zoals vanille en kaneel, die een vleugje zoetheid bezitten en verlangens naar suiker kunnen stillen. De bonus van kaneel is dat het je bloedsuikerspiegel reguleert en je eetlust onder controle houdt. Experimenteer met carobe, (onbehandelde) citrusschillen en andere kruiden om de smaak te maximaliseren en tegelijkertijd minder suiker te gebruiken.
6. Drink suiker niet
Het drinken van suiker is een van de gemakkelijkste en snelste manieren om het te consumeren zonder er zelfs twee keer over na te denken. Frisdranken, gearomatiseerde waters en sportdranken zitten boordevol onnodige suiker dat je in een mum van tijd kunt binnenslaan. Maak in plaats van deze suikerhoudende dranken gearomatiseerd water met fruit- en kruideninfusies.
7. Houd snoep buiten het huis
Als ze niet in huis zijn, zul je ze niet zo snel eten! Gooi alle snoep of zoetigheden in je huis weg en vervang ze door fruit – je nieuwe gewoonte zal veel beter zijn, en je zult niet in de verleiding komen om iets zoeters in je kast te zoeken. Medjool-dadels of verse dadels of andere natuurlijke gedroogde vruchten zijn een geweldige “snoep” vervanging. Maar beperk het gebruik ervan tot een occasionele traktatie.
SuikerVrij is een prachtige gids om bewust te maken, om informatie in te winnen en je te begeleiden in je streven om minder suiker te gebruiken of liefst er helemaal vanaf te komen. Digitaal of gedrukt.
Zelfs in natuurlijke kokosyoghurt zonder zuivel zit suiker.
Dat bewijst dan nog maar eens dat we niet veel te verwachten hebben van verwerkte producten. Die zijn gemaakt om tegemoet te komen aan de wensen van het publiek dat alleen maar een vervangproduct wenst voor al de producten die ze gewoon zijn te eten – maar nu natuurlijk, bio of vegan. Het gaat voorbij aan de vraag “waarmee het lichaam en de gezondheid het best gediend zijn”.