Vetten in rauwe voeding

Wat u moet weten over rauw vet

Dr Doug Graham in Just Eat An Apple

We hebben al eerder geschreven over vetten in de voeding, maar voor dit artikel haal ik er Dr Doug Graham bij, bekend van zijn 80/10/10-dieet. Hier vind je een kort overzicht van enkele concepten uit zijn boekje Fruit or Fat?: What Raw Fooders Don’t Know Could Kill Them. Dit geeft je een kijkje in een essentieel en controversieel raw-food-probleem: het feit dat de gemiddelde raw fooder een verbazingwekkend ongezonde hoeveelheid vet consumeert.

Verwarrend advies over vet

De meeste mainstream- en rauw-experten beweren dat het eten van vet ons niet dik maakt. Ze vertellen dat geraffineerde geïsoleerde vetten en oliën als ‘gezonde voeding’ moeten worden beschouwd. Veel leiders op het gebied van rauwe voeding leren dat het consumeren van vet niet schaadt zolang het rauw is. Sommigen beweren zelfs dat het prima is om tot 80% van de calorieën uit vet te eten. Ze zeggen dat de onstabiele vetten in noten en zaden bestand zijn tegen de hitte van langdurige uitdroging en daaropvolgende opslag bij kamertemperatuur zonder degradatie. Ze gaan zelfs zo ver dat ze geraffineerde olie classificeren als ‘sap’, wat suggereert dat we het als een dagelijkse gezondheidspraktijk drinken. Je zou er goed aan doen om al dit advies in twijfel te trekken.

Mythe: als het rauw is, is het goed

Ondanks de marketinghype van de verkopers van olijf-, kokos-, bernagie-, hennep-, druivenpit- en andere ‘gezonde’ oliën, worden deze producten ontdaan van hun koolhydraten, eiwitten en vezels. Dat betekent dat oliën geraffineerd voedsel zijn – niet langer het hele voedsel waarvoor we allemaal weten dat ons lichaam is ontworpen. Erger nog, we consumeren hoeveelheden vet als olie die we waarschijnlijk niet als volledig voedsel zouden eten. Hier zijn enkele belangrijke feiten over vet.

• Gekookt of rauw, hoger dan gezond vetgehalte in de bloedbaan dwingt vet te precipiteren en te hechten aan slagaderwanden, een aandoening die bekend staat als arteriosclerose. Een verscheidenheid aan vaataandoeningen houdt verband met overmatige consumptie van vrij voedingsvet.

• Gekookt of rauw, verhoogd vetgehalte in de bloedbaan vermindert het zuurstof transporterend vermogen van rode bloedcellen, maakt ons vatbaarder voor kanker en heeft een nadelige invloed in alle cellulaire functies, inclusief hersencelfunctie. Dit resulteert in verminderde helderheid van denken en besluitvorming, en kan het toneel vormen voor seniliteit, geheugenstoornissen en leerstoornissen.

 • Gekookt of rauw, verhoogd vetgehalte in de bloedbaan vereist een verhoogde adrenalinerespons om de alvleesklier ertoe aan te zetten insuline aan te maken. Na overmatige stimulatie treedt bijnieruitputting op, de voorloper van aandoeningen zoals het Epstein-Barr-virus, chronisch vermoeidheidssyndroom, lupus en myofasciale ziekte, om er maar een paar te noemen.
 • Gekookt of rauw, verhoogd vet in de bloedbaan resulteert in een verhoogde vraag naar insuline. De resulterende continue afvoer van de pancreas leidt uiteindelijk tot pancreasvermoeidheid en chronisch verhoogde bloedsuikerspiegels. Dit maakt ons vatbaar voor een groep lipide (vet) stofwisselingsstoornissen, die ten onrechte worden aangeduid als “bloedsuikerstofwisselingsstoornissen”: hyper- en hypoglykemie, hyperinsulinisme, candida-gist, diabetes en andere.
 • Of je nu gekookt dierlijk vet of rauwe plantaardige olie eet, te veel vet is te veel vet… en we moeten erkennen dat het schadelijk is voor de gezondheid.
 • Vet, niet suiker is de boosdoener
 • Hier ligt een sleutel en een vaak verkeerd begrepen fysiologisch feit: in de aanwezigheid van vet heeft ons lichaam aanzienlijk hogere dan normale hoeveelheden insuline nodig om de bloedsuikerspiegel door de vaatwand en het celmembraan te transporteren. Het is het vet – niet de suiker – in onze voeding dat een primaire oorzaak is van candida, diabetes en andere bloedsuikerproblemen.
 • Dus, hoeveel vet moeten we eten?
 • Het percentage calorieën dat we consumeren als vet is een essentiële overweging voor ons allemaal, gekookt of rauw. Het Pritikin Longevity Center, dat het beste gezondheidsregeneratierecord heeft van alle organisaties in de VS, beveelt een vetconsumptie van 10% of minder aan. Je vetconsumptie beperken tot maximaal 10% van je calorieën is verreweg de gezondste oefening.
 • Standaard Dieet, Veggie, Vegan, Rauw… Vet, Vetter, Vetst?
 • Hier zijn enkele cijfers die u kunnen choqueren. Het is een bekend feit dat degenen die het standaard dieet (SAD) eten, gemiddeld maar liefst 42% van hun calorieën uit vet halen. Verrassend genoeg heb ik ontdekt dat vegetarische en veganistische diëten ook ongeveer 42% calorieën uit vet bevatten. Vegetariërs hebben de neiging om een ​​grote hoeveelheid zuivel te consumeren, en veganisten verhogen over het algemeen hun gebruik van oliën.
 • Het meest onverwachte heb ik ontdekt dat de gemiddelde raw fooder zelfs meer vet eet dan degenen die op standaard dieet leven. De oliën, noten, zaden, kokosnoten, avocado’s, olijven, doerians en ander vet fruit in het algemene dieet van raw fooders vormen samen een verbazingwekkende 60% van de calorieën (vaak meer) uit vet. Voor nu zal ik een korte illustratie geven.
 • Een grote groene salade, inclusief een hele krop Romeinse sla, wat tomaten en een verscheidenheid aan niet-wortelgroenten, zou ongeveer 100 calorieën bevatten, waarvan ongeveer 15 uit vet. Een dressing die drie eetlepels olie (375 calorieën), een ons pijnboompitten (178 calorieën) en wat koriander, zout en citroensap combineert, zou ongeveer 550 calorieën leveren – ongeveer 530 daarvan uit vet. Snijd een kleine avocado in blokjes (250 calorieën 85% vet), en de resulterende maaltijd met 900 calorieën zou ongeveer 90 calorieën uit koolhydraten, ongeveer 55 uit eiwitten en meer dan 755 calorieën uit vet bevatten – dat is 84% ​​vet!
 • 80/10/10 voor optimale gezondheid
 • Als ik deze berekening heb gemaakt over volledige maaltijdplannen met duizenden raw fooders door de jaren heen, zien ze voor zichzelf: het standaard rauwe dieet bevat extreem veel vet. Stap voor stap kan ik je laten zien dat een vetarm, overwegend fruit rauw dieet dat 80% koolhydraten (overwegend uit fruit), 10% eiwit en 10% vet bevat, verreweg het gezondst is. Het is de duurzame rauwe voedings-aanpak.
 • Je consumeert waarschijnlijk te veel vet als je…
 • Candida, diabetes, hypoglykemie of chronische vermoeidheid hebben.
 • Lijdt aan hartaandoeningen, kanker of een spijsverteringsstoornis.
 • Uitbraken hebt van acne, meesters, puisten of huidvlekken.
 • Als je huidproblemen zoals psoriasis, eczeem of roos ervaart.
 • Als je nog behoefte hebt naar complexe koolhydraten zoals brood, pasta, rijst, maïs of aardappelen en ernaar hunkert.
 • Als je verlangt naar zoetigheid na het eten.
 • Als je aan het einde van een maaltijd toch nog verlangt naar stevig geconcentreerd voedsel zoals noten, zaden of avocado.

5 gedachten aan “Vetten in rauwe voeding”

 1. Ik gebruik 4 EL zaden (pompoenpitten chia en hennepzaad) in mijn smoothie elke dag. Dat zou dan al voldoende vet zijn voor een hele dag?

  1. Dat zal ruimschoots voorzien in de behoefte aan vetzuren, zodat geen extra bronnen van vetten nodig zijn. De combinatie van vetten met hun natuurlijke drager (zoals in het geval van noten en pitten) is altijd het meest te verkiezen.

 2. Ivm met vet in de voeding, ik gebruik dagelijk 1 eetlepel lijnzaadolie.
  Na het lezen van dit artikel denk ik dat dit misschien teveel is of
  zelfs onnodig.

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder