Zo gemakkelijk

De nieuwjaarsdag is achter de rug en hopelijk was het een moment van vreugde, ontmoeting, vernieuwen, aanmoediging. Was het dat niet? Het is nooit te laat om er een duwtje aan te geven, om goede voornemens die je ooit hebt gemaakt te ‘refreshen’ en ze verder dan de lippen te laten komen. Het is toch zo gemakkelijk al dat gewens. Ik noemde het ooit gezwens… Het zijn natuurlijk mooie intenties… een goede gezondheid voor iedereen, een wereld zonder ziekte, een wereld van vrede en geluk… Natuurlijk zou ik dat willen en zou ik het iedereen willen toe-wensen. Maar stond je er ooit bij stil wat dat is, die wensen? Dat uitspreken is niet moeilijk, maar de praktijk ! Wensen is één, maar willen is twee, en het geloof, dat is nummer drie.

Als we er niets hoeven voor te doen en niets hoeven te veranderen, laat maar komen. We zullen er nog eens op klinken, we maken er nog een grap over… Heb je dat nooit opgemerkt dat mensen elkaar geluk wensen, en meteen alles doen om dat geluk de grond in te boren: dat mensen elkaar gezondheid wensen, en onmiddellijk daarna acties ondernemen om hun gezondheid te kelderen. Daar sta ik dan… In de 40 jaar gezondheidsactie heb ik het zo dikwijls gezien… Een vreemde wereld… Ik werd uitgenodigd door een organisatie om een nieuwjaarsspeech te geven over gezondheid, geluk, positief denken… Ik kreeg een uur om het gezelschap dat samengestroomd was uit het hele land toe te spreken en overliep regelrecht alles wat tot gezondheid strekt… en kreeg aan het einde een fels wijn toegestopt… Of een voordracht over reumatische ziekten, waar ik nadien werd uitgenodigd aan de koffietafel ! Ik weet niet of daar iemand echt op zijn gemak heeft gezeten, want ik had in die voordracht redelijk hard gehakt in koffie en suiker en industrievoeding… terwijl iedereen daarvan nu rijkelijk werd voorzien.

Ik heb me dikwijls afgevraagd of het nu weer zo’n samenkomst was geweest waar ik me weer voor niets had ingezet. Maar mijn troost was altijd dat er altijd hier en daar wel iemand was die de comedie van de wereld doorzag en zijn/haar eigen koers vaarde.En dat is waarom ik deze Nieuwjaarsbrief schrijf… voor iemand die niet bang is om een eigen koers te varen, voor zichzelf te denken, alles goed te overleggen en daarnaar te handelen. Er zijn (levens)wetten en die storen er zich niet aan of wij er willen naar luisteren of niet – of op zoek zijn naar compromissen – tot er niets meer van overschiet. Dat is de realiteit – maar hopelijk niet voor de Natur-El-lezers en -vrienden. En ik kan maar ‘wensen’ dat er in 2024 veel mensen zijn die zich nog laten aanraken door de ‘waarheid’ van gezond leven, gezond denken, gezond eten… en daarmee hun leven op een nieuw en uitdagend spoor kunnen zetten.

Kunnen wij u daarbij helpen? Misschien. Al de literatuur ligt klaar om gelezen en bestudeerd en gepraktiseerd te worden en voor 2024 voegen we daar een nieuw luik aan toe. We doorlopen elk onderdeel van gezonde voeding in een folder van twee bladzijden, die je indien nodig gemakkelijk kunt printen en plooien. Dat is het Pûr-Natûr-abonnement 2024. Minstens 150 folders die achtereenvolgens gaan over voedingsvragen, wat je niet zou moeten doen, en wat je moet weten over fruit, groenten, noten, zaden, pitten, granen, peulvruchten, kruiden en wilde groenten, smaakmakers en zoveel meer. Dit project begint op 22 januari, met wekelijks toezending van 5 folders. Tot 22/1 bieden we dit abonnement aan aan het intekentarief, daarna is het 39 euro. Er zijn nu 25 abonnees en we wachten nog een beetje af hoe het verder loopt. Als dit project goed lukt wordt dit in 2025 doorgetrokken naar alles over wat zich in de rand van de voeding bevindt: supplementen en therapeutische hulpmiddelen, en folders over de honderd belangrijkste ziekten of aandoeningen.

Maar om dat tweede luik te beginnen, moeten er geen 25 abonnees zijn, maar minstens 100 ! Dus dat wordt spannend ! Bedankt voor al diegenen die Natur-El al zoveel jaren zo trouw volgen… Dat geeft me een warm hart en iedere ontmoeting is een bevestiging dat het niet tevergeefs was… maar tegelijk zie ik dat er nog veel werk is om niet op te houden om steeds met hetzelfde plezier de natuurlijke weg te gaan. De folders uit het abonnement zijn één instrument, maar ook het volgen van de activiteiten is een enorme ondersteuning.

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder